Za nehodu v indickém Bhópálu může nedbalost manažerů chemičky

Soud v indickém Bhópálu dnes prokázal osmi viníkům podíl na zatím největší chemické katastrofě z roku 1984. Při úniku plynu tam tehdy zahynuly tisíce lidí. Aktivisté a nevládní organizace, které se starají o postižené tvrdí, že verdikt je příliš mírný a přichází příliš pozdě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle soudců se viníci dopustili zabití z nedbalosti, když se jim nepodařilo zabránit úniku jedovatých plynů z bhópálské továrny na pesticidy. Viníci dostali dvouleté tresty vězení a pokutu 10 600 dolarů. Podle zpravodajů se ale zřejmě proti verdiktu odvolají, takže případ možná hned tak neskončí.

Neštěstí se stalo v noci z 2. na 3. prosince 1984. Hned v prvních dnech tehdy zahynulo více než osm tisíc lidí, dalších asi 15 000 zemřelo v následujících letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Milan Slezák mluvil o soudním verdiktu nad viníky chemické katastrofy v Indii

„Oficiální vládní indická čísla přiznávají více než tři tisíce mrtvých. Neoficiálně se však uvádí, že v první fázi přišlo o život sedm až osm tisíc lidí. Většinou šlo o chudé lidi bydlící ve slumu, kteří neměli kam utéct, když se šířil jedovatý mrak,“ uvedl zahraničněpolitický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák. Podnik byl umístěn ve velmi zalidněné lokalitě.

Po uzavření továrny bylo zařízení rozprodáno, ale sklad chemií zůstal, nachází se tam 390 tun toxických chemikálií a tyto jedy dál znečišťují půdu a spodní vodu. Více než sto tisíc lidí stále trpí následky otravy a další nemocní přibývají.

Aktivisté upozorňují, že v oblasti Bhópálu se rodí velký počet zdravotně postižených dětí. Je tam také zvýšený výskyt rakoviny, cukrovky a dalších chorob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavla Jazairiová.mp3

Případ největší průmyslové katastrofy v dějinách se táhne už čtvrt století a zřejmě jen tak neskončí.

„Indická justice pracuje velmi pomalu. Celou dobu šlo také o to, jak celý čin kvalifikovat. Zda pouze jako způsobení smrti, k níž došlo v důsledku nedbalosti lidí zodpovědných za chod továrny, nebo jako kriminální akt. To je také podstata toho dnešního rozhodnutí. V tak velké kauze šlo také o to zjistit, kdo byl za co odpovědný,“ pokračoval Slezák.

Bývalý šéf dál působí v průmyslu

Nejvýše postaveným člověkem mezi odsouzenými je bývalý šéf indické pobočky nadnárodní společnosti, pětaosmdesátiletý podnikatel Kéšav Mahindra. V současnosti stojí v čele přední indické automobilky Mahindra & Mahindra.

„Šéf nadnárodní americké firmy, která vlastnila i indickou filiálku, byl ve vyšetřovací vazbě. Jenže byl propuštěn na kauci, odcestoval do USA a do Indie už se nikdy nevrátil. Společnost, která dotčenou továrnu vlastnila, dala Indii 470 milionů dolarů.

„Nikdo vlastně neví, kam ty peníze přišly, protože odškodnění bhópálských obyvatel bylo velmi malé. Lze pouze spekulovat o tom, že peníze byly zpronevěřeny a to celé je velká korupce," říká novinářka Pavla Jazairiová, která Indii několikrát procestovala.

Jaromír Marek, Helena Berková, Václav Sochor, Michaela Vydrová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme