KLDR podle amerického vědce tajně získává obohacený uran

Severní Korea tajně získává obohacovaný uran používaný k výrobě jaderných bomb. Tvrdí to americký jaderný expert, který navštívil hlavní nukleární komplex KLDR v Jongbjonu. Zprávou se už zabývají vlády USA i jejich asijských spojenců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Podle Jižní Koreje informace jen potvrzuje podezření z dubna loňského roku. Podobně mluví i hlavní zmocněnec Washingtonu pro Severní Koreu, Stephen Bosworth, který zprávu označil za zklamání a další z řady severokorejských provokací. Přesto nepovažuje celou záležitost za krizi. Podle šéfa sboru náčelníků štábů USA by šlo o porušení rezoluce OSN. Japonsko pak záležitost vnímá jako neakceptovatelnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci kolem obohacování uranu sleduje východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš

Celý poprask spustilo svědectví Siegfrieda Heckera, podle kterého KLDR v jaderném komplexu v Jongbjonu instalovala 2000 centrifug na obohacování uranu, které už jsou v provozu. Nejmenovaný představitel současného jihokorejského kabinetu pak k tomu podotkl, že centrifugy Pchjongjang získával od konce 90. let z Pákistánu.

Jihokorejští experti vše označují za součást taktiky režimu Kim Čong-ila, který sice vyjádřil ochotu znovu začít jednat o severokorejském nukleárním programu, ovšem potřebuje si vytvořit dostatečně silnou vyjednávací pozici.

Podle zpravodaje Českého rozlasu Roberta Mikoláše hraje důležitou roli i otázka předávání moci v KLDR, kde armáda vždy byla na prvním místě. Budoucí vládce Kim Čong-nam navíc bude podporu nejvyššího velení potřebovat. A silné ozbrojené síly jsou podle Severokorejců takové, které disponují i nukleárními zbraněmi.

Jde ale také o výsledek vstřícné politiky bývalého jihokorejského prezidenta Roh Mu-hjona k Pchjongjangu. Soul totiž v uplynulých letech zprávy o severokorejském programu na obohacování uranu odmítal, přestože už v roce 2002 tehdejší náměstek amerického ministerstva zahraničí James Kelly takovéto podezření vyslovil a Severní Korea reagovala slovy, že na to má právo.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme