Moskva chce letos zahájit provoz jaderné elektrárny v Íránu

Rusko plánuje zprovoznit jaderný reaktor v íránském Búšehru během letošního roku. Uvedl to šéf státní firmy Rosatom Sergej Kirjenko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Íránský jaderný program nadále znepokojuje západní země. Spojené státy a Evropské unie se obávají, že Teherán chce pod rouškou civilního programu vyrábět jaderné zbraně.

Spuštění ruského jaderného reaktoru v Búšehru na jihu Íránu se už několikrát zpozdilo, Moskva ale tvrdí, že rok 2010 bude pro 15 let starý projekt klíčový.

Mnozí diplomaté mají za to, že Rusko využívá stavbu reaktoru k nátlaku na Teherán. Ruští představitelé to ale odmítají s tím, že zdržení zapříčinily technické potíže.

Jaderná elektrárna byla v minulosti zdrojem napětí mezi Ruskem a Západem, Spojené státy ale od kritiky projektu upustily.

Podle Moskvy bude elektrárnu možné využívat výhradně k civilním účelům. Všechno vyhořelé palivo bude Teherán muset vracet do Ruska.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme