Generální tajemník OSN se postavil proti budování židovských osad

Budování židovských osad kdekoli na okupovaných územích je ilegální a musí přestat. V palestinském Rámalláhu to prohlásil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Šéf světové organizace se tam setkal s palestinským premiérem Salámem Fajjádem. Na programu má i jednání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem a v neděli zajede do palestinského pásma Gazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun na návštěvě Palestiny

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun na návštěvě Palestiny | Zdroj: ČTK

Palestinský premiér Fajjád vzal Pan Ki-muna na okraj Rámalláhu a ukázal mu okolní židovské čtvrti, kde žijí desítky tisíc lidí. Představitel OSN pak odmítl izraelské rozlišování mezi Západním břehem Jordánu a východním Jeruzalémem.

Pan Ki-Muna připomněl, že podle mezinárodního práva jsou to všechno okupovaná území, kde je usazování kolonistů ilegální.

Osadníků už je skoro půl miliónu. Izrael také názor mezinárodní společenství odmítá a trvá na tom, že přinejmenším v Jeruzalémě se nehodlá ve výstavbě nijak omezovat.

Nejmenovaný vysoký činitel OSN proto izraelskému deníku Ha'arec řekl, že Pan Ki-munova návštěva Izraele „nebude přátelská".

Břetislav Tureček, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme