Hüner: Připravenost ČR na případnou plynovou krizi je nadstandardní

Země visegrádské čtyřky jednají od dvou hodin v Budapešti o energetické bezpečnosti. Českou republiku zastupuje na summitu premiér Jan Fischer. Klíčovým tématem bude propojení energetické infrastruktury těchto zemí a států západního Balkánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

Důležitým bodem jednání v Budapešti bude plánovaná výstavba nového plynovodu Nabucco, který má přivést plyn do Evropy z oblasti Kaspického moře přes Turecko, a snížit tak závislost evropských zemí na dodávkách z Ruska.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera jsou země regiony nyní lépe připraveny na případné krize v dodávkách plynu, než tomu bylo loni v lednu, kdy Rusko kvůli sporu s Ukrajinou přerušilo dodávky do Evropy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Tomášem Hünerem ve Světě o třetí Rádia Česko

"Bezesporu tyto země jsou lépe připraveny na krize, které se nemusí týkat pouze plynu, ale také dodávky ropy, nicméně situace s výpadky těchto komodit nelze v každém případě vyloučit," řekl Tomáš Hüner ve vysílání Rádia Česko.

Připravenost České republiky na možnou krizi jak v dodávkách ropy, tak plynu je podle jeho slov nadstandardní v rámci Evropské unie.

"V otázce ropy máme naštěstí alternativní cesty, u plynu je to zatím horší, protože nejsme schopni stávající propojkou s německou soustavou zatím stoprocentně pokrýt denní spotřebu především v zimním období."

"Nicméně v kombinaci se stávající kapacitou potrubí a množstvím plynu, které máme v podzemních zásobnících, jsme schopni plně pokrýt nejen naši spotřebu, ale vypomoci kolektivně i okolním zemím, především Slovensku," ujistil náměstek Hüner.

Marika Táborská, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme