Konec politiky jednoho dítěte v Číně by mohl pomoci i českým zemědělcům

Čeští zemědělci se potýkají s klesajícími výkupními cenami mléka a také masa. Kvůli nízké poptávce hrozí, že budou muset redukovat svá stáda. Zájem o jejich produkci by ale mohlo povzbudit případné uvolnění konroly porodnosti, které připravuje Čína. Mohl by tam růst zájem o dovoz sušeného mléka i dalších potravin. Posiluje tam i ekonomický potenciál střední třídy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Mareš přinesl Kateřině Prouzové do studia bohatou ochutnávku sýrů

Karel Mareš přinesl Kateřině Prouzové do studia bohatou ochutnávku sýrů | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Vedení vládnoucí čínské komunistické strany oznámilo, že uvolní tvrdé opatření na kontrolu porodnosti. Konec politiky jednoho dítěte musí ještě oficiálně schválit parlament, který zasedne v březnu.

Podle výboru pro plánované rodičovství by mohlo mít v Číně dvě děti až 90 milionů rodin. Už teď žije v nejlidnatější zemi světa 1 miliarda 370 milionů občanů, a tak záměr naznačuje velkou potenciální kupní sílu.

S tím, že v Číně poroste zájem o potraviny včetně dovozu sušeného mléka, už začínají počítat i velké světové firmy, které jsou nějakým způsobem zapojené do potravinářského byznysu. A využít by toho mohli i čeští zemědělci.

Čína ruší politiku jednoho dítěte, rodiny budou mít nově povoleny dvě

Číst článek

Navíc v Číně roste střední třída. Přibývá rodin, které si můžou dovolit pravidelně kupovat svým dětem mléko, jogurty, sýry. Je to vidět i na tom, kolik na čínských silnicích přibývá osobních aut.

I když se mluví o tom, že čínská ekonomika začíná zpomalovat růst, podstatná je jiná věc. Vedení státu chce hospodářství otočit. Z levné továrny světa chce udělat výrobce vyspělých technologií. A součástí toho je i masivní podpora domácí poptávky.

Podle nejnovější zprávy Credit Suisse letos čínská střední třída překročila milník, když do ní patřilo 109 milionů lidí. Z prvního místa v celosvětovém žebříčku tak Čína poprvé sesadila Spojené státy.

Definování střední třídy analytici zohledňují spíše výši majetku než samotné platy. Spodní hranici tvoří 50 tisíc dolarů.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme