Reuters: Volkswagen zaplatí v USA za podvody s emisemi 200 milionů dolarů

Volkswagen se podle zdrojů agentury Reuters dohodl, že v USA zaplatí asi 200 milionů dolarů (v přepočtu přes pět miliard korun) jako kompenzaci za emise ze zhruba 80 000 naftových aut. Ta mají zabudovaný software umožňující manipulovat s testy emisí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volkswagen (ilustrační foto)

Volkswagen (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Volkswagen se již dříve dohodl, že v USA v rámci tohoto skandálu zaplatí 2,7 miliardy dolarů za kompenzaci emisí ze zhruba 475 000 vozů s dvoulitrovým naftovým motorem. V pátek se v USA koná soudní jednání, v němž má být soud informován o pokroku jednání ohledně automobilů s třílitrovým motorem.

Česku a dalším sedmi zemím hrozí postih od Evropské komise kvůli aféře Dieselgate

Číst článek

Soud již v listopadu schválil dohodu ohledně vozů s dvoulitrovým naftovým motorem v hodnotě 14,7 miliardy dolarů. Většinu peněz by měl Volkswagen vynaložit na odkup vozů a další kompenzace majitelům. Celkově se zatím Volkswagen dohodl, že na urovnání skandálu v USA vynaloží až 16,5 miliardy dolarů (427 miliard Kč).

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software, který při testování emisí umožňuje skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Po celém světě se skandál týká zhruba 11 milionů naftových automobilů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme