Finanční trhy vítají výsledek skotského referenda, libra posiluje

Více než dva miliony obyvatel Skotska rozhodly o tom, že jejich země se nestane nezávislým státem. Pro samostatnost bylo 1,6 milionu voličů, tedy asi 45 procent hlasujících. Výsledky skotského referenda se okamžitě projevily i na finančních trzích. Libra výrazně posílila a stoupají i kurzy britských akcií.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská libra

Britská libra | Foto: Kateřina Křenová

V předešlých dnech panovala na trzích nervozita. Kdyby totiž Skotové odsouhlasili nezávislost, vyvolalo by to otázky spojené s budoucí skotskou měnou.

„Odpadly obavy z černých scénářů a institucionální nejistoty ohledně budoucího uspořádání Spojeného království. V tuto chvíli se nemusí řešit otázka znovuzávádění nové skotské měny, dělení skotského a britského dluhu, odlivu investic ze země nebo přesídlování skotských bank do okolí Londýna,“ vysvětluje ekonom ČSOB Jan Bureš.

Británie zůstane jednotná. Skotové v referendu odmítli samostatnost

Číst článek

Hlavní britský akciový index FTSE posílil o sedm desetin procenta. Tahouny růstu přitom byly především banky, konkrétně Royal Bank of Scotland. Po referendu hned také oznámila, že ponechá své hlavní sídlo v Edinburghu.

Spolu s dalšími pěti bankami hrozila, že pokud se Skotové rozhodnou pro nezávislost, přestěhují své centrály do Anglie.

Posílila také libra, která se dostala na 78,10 pence za euro, což je dvouleté maximum. Kurz k japonskému jenu je dokonce nejlepší za posledních šest let.

Průběžný výsledek referenda o nezávislosti Skotska | Foto: Michal Jindra

Jak upozorňují Financial Times, Britské ekonomice to může pomoci i dlouhodobě. Bez větších otřesů se snad pomalu zotaví z hospodářské recese.

Výsledek referenda může být výhodný nejen pro Británii, ale i pro Skotsko, pokud britská vláda dodrží své sliby a zemi ponechá větší kontrolu nad zdroji a výnosy z daní. Podle Jana Bureše ale skotské ekonomice pomůže především úleva a uklidnění.

„Téměř 40 procent podniků před referendem zvažovalo, že by v případě odtržení země přesunula své podnikání na jih, tedy do Anglie nebo Walesu. Mohlo to vést k odkládání investičních projektů v posledním půlroce,“ dodává Bureš.

Krátkodobě by tak tyto váhající firmy mohly investovat do projektů, které kvůli nejistotě odkládaly, a mohlo by dojít k oživení ekonomiky. Dlouhodobě se ale nějaké zásadní posílení skotského hospodářství očekávat nedá.

Skotsko | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme