K německým Vánocům patří kouřník. Jejich tradice pochází z Krušných hor

Kouřník, kouřníček nebo také kouřící panáček - tak by se dala pojmenovat malá dřevěná figurka, které z pusy stoupá intenzivně vonící dým zapáleného františka. V německých Krušných horách, kde tato figurka před mnoha a mnoha lety vznikla, se jí říká Räuchermännchen. Kouřníci jsou mezi Němci stále natolik oblíbení, že se před Vánoci v krušnohorských dílnách soustruh téměř nezastaví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tradice německých kouřníků na vánočního františka pochází z Krušných hor

Tradice německých kouřníků na vánočního františka pochází z Krušných hor | Foto: Pavel Polák

Na dřevěné kouřníky se specializuje firma KWO v Olbernau. „Jejich tradice sahá až do 16. století. V Krušnohoří se vyrábělo sklo. Na vyfukování sklenic se používaly duté dřevěné formy. Z nich se údajně vyvinuli kouřníci, respektive jejich horní díl,“ vysvětluje Stefan Feldevert.

V hale olbernhauské firmy, která pamatuje NDR, stejně jako některé zdejší stroje, pracuje 80 lidí, kteří ročně vyrobí a vyexpedují 100 tisíc kouřníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

K tradičním německým Vánocům patří kouřník. V manufaktuře, kde se vyrábějí, natáčel zpravodaj ČRo v Německu Pavel Polák

„Většina jde do německy mluvících zemí, ale posíláme je také do Ameriky, Asie. A najdete je třeba také v Dubaji,“ říká Stefan.

Figurka kouřníka má více dílů, ty důmyslné mají třeba i 90 součástek. Ten nejdůležitější díl, zpravidla je to břicho, je dutý. Tam se vkládá františek. A pak to funguje na principu komínu.

Jako všechno, i kouřníci podléhají módním vlnám. Pracují na nich designéři. Firma Stefana Feldeverta má na 260 modelů. Kromě tradiční horských modelů se najdou i nové koncepty. Kouřník může být kýmkoli.

„Třeba kadeřník, řemeslník, řidič vysokozdvižného vozíku nebo traktorista. Fantazii se meze nekladou,“ vysvětluje majitel firmy.

Nakonec ale všichni kouřníci dělají totéž. Vůni františků, která se line z kouřníků, tu v Krušných horách cítíte před Vánoci v každém domě.

Tradice německých kouřníků na vánočního františka pochází z Krušných hor | Foto: Pavel Polák

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme