Al-Káida bude dál hledat skulinu v obraně západních zemí, varuje odborník

Teroristická síť Al-Káida o sobě dává znovu vědět. A podle expertů se bude neustále snažit najít slabé místo v obraně západních zemí. „Určitě se s takovými pokusy setkáme i v budoucnu,“ podotkl odborník na terorismus Marián Brzybohatý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté prohledávají letadlo společnosti UPS

Policisté prohledávají letadlo společnosti UPS | Zdroj: ČTK

Irácká odnož Al-Káidy se totiž dnes přihlásila k nedělnímu útoku na katolický kostel v irácké metropoli Bagdádu, při kterém zahynulo více než padesát lidí. A západní rozvědky zřejmě jen málo pochybují o tom, že Al-Káida stála i za dvěma pokusy o útok výbušninami, které byly ukryté v tiskárnách poslaných z Jemenu do USA. Jedna byla zachycena v Dubaji, druhá v Británii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Expert na problematiku terorismu Marián Brzybohatý v odpoledních Ozvěnách dne.

Německo dnes rozšířilo restrikci leteckých spojení s Jemenem, zákaz nákladních letů následovalo zmrazení všech, tedy i osobních letů. Právě nákladní letecká doprava je podle odborníků hůře kontrolovatelná a také se jí věnovalo o něco méně pozornosti.

„Do současné doby se to tak může jevit a je také fakt, že největší pozornost byla věnována osobní přepravě cestujících, což je z hlediska leteckých společností, ale i států pochopitelné,“ řekl děkan Fakulty bezpečnostně právní na Policejní akademii a odborník na terorismus Marián Brzybohatý.

Připomněl, že zkontrolovat obrovský objem nákladu, který prochází leteckou dopravou, je nesmírně náročné. „Základním nástrojem jsou vždy informace a hodnocení úrovně rizika, která souvisí s daným regionem nebo časem,“ podotkl Brzybohatý s tím, že na kontrolách se samozřejmě podílejí také psi nebo detektory.

Stoprocentní záruka na odhalení například výbušnin ale v tomto případě podle něj možná není. „Vždycky existuje určitá pravděpodobnost, že se podaří nějaký nežádoucí náklad přepravit, jako v těchto případech. Ale zde sehrály podstatnou roli zpravodajská opatření a práce zpravodajských služeb,“ uzavřel.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme