Francie se připravuje na velká vedra. V Paříži mohou teploty překonat čtyřicítku

Francie očekává mimořádná vedra. Teploty by dnes měly na mnoha místech země dosáhnout více jak čtyřiceti stupňů, teplota v Paříži se bude čtyřicítce výrazně blížit. Vláda už připravila sérii opatření, jejichž součástí je i pomoc starším lidem. Velká vlna veder v roce 2003 si totiž vyžádala dvacet tisíc lidských životů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opalování (ilustrační foto)

Opalování (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Sebastian Léas z Meteo France vysvětluje, že ve čtyřiceti departmentech je vyhlášen výjimečný stav, nejen v důsledku výjimečných teplot během dne, ale především proto, že na řadě míst budou teploty v noci nad hranicí dvaceti stupňů.

Mnohé maminky nechávají děti hrát si v ulicích či v parcích pod vodními fontánami.

Jedna z paní v blízkosti fontány na St. Michel vysvětluje, že je s dětmi venku jen půl hodiny, trochu se osvěží a pak půjdou raději domů, protože má ze sluníčka a horka velké obavy.

Od dnešního dne budou Francouzi – paradoxně s výjimkou Provence a Azurového pobřeží – vystaveni extrémním teplotám a mluví se o překonání historických rekordů.

Vláda proto nabádá obyvatele velkých měst, aby využili klimatizačních zařízení v obchodních domech nebo kinech.

Některé další důsledky vedra předvídat nelze. Železniční společnost SNCF například upozorňuje na výrazné zpoždění vlaků, jelikož extrémní teploty mohou poškodit elektrické vedení i kolejnice.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme