Německá policie zatkla v noci na dnešek další podezřelé islamisty

Během rozsáhlé ranní razie zatkla německá policie v Berlíně dva islamisty. Podle vyšetřovatelů dělali nábor bojovníků, kteří odcházeli bojovat za teroristickou organizaci Islámský stát do Sýrie a Iráku. Podle státního zástupce zatím neexistují důkazy, že by zadržení islamisté plánovali útok na německé půdě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve čtvrti Wedding zasahovala v noci Německá policie kvůli podezření z podpory terorismu

Ve čtvrti Wedding zasahovala v noci Německá policie kvůli podezření z podpory terorismu | Zdroj: Reuters

Razie se se účastnilo 250 policistů a tři speciální jednotky. Policie zasahovala v berlínských čtvrtích Wedding a Moabit, kde během akce prohledala 11 bytů.

Oba islamisté ve věku jednačtyřicet a třiačtyřicet let mají turecké státní občanství. Jeden z nich byl vůdcem skupiny islamistů, ve které byli podle informací policie Turci a ruští občané z Čečny a Dagestánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Polák hovoří o dnešním zátahu zátahu proti radikálním islamistům v Berlíně

Zadržený muž v této skupině vyučoval islám a skupinu údajně radikalizoval. Druhý muž, kterého berlínská policie zadržela, měl na starosti finance, rekrutovaným bojovníkům pomáhal s vycestováním do Sýrie.

Policie zatýkala radikální islamisty také ve Wolfsburgu, Dienslakenu a na letišti v Düsseldorfu. Zadržení radikálové, podobně jako ti z Berlína, dělali nábor bojovníků pro Islámský stát.

Zahraniční redaktor ČRo Pavel Polák upozorňuje, že policie zatýká také navrátilce ze Sýrie. „Německé tajné služby je považují za extrémně nebezpečné, protože v Sýrii bojovali a mohli se tam ještě více radikalizovat. Je možné, že se vracejí zpátky s úkolem provést nějaký útok. Řadu navrátilců policie zatkla už vloni. V jednom případě byl navrátilec ze Sýrie odsouzen.“

Zasahovala i francouzská policie

Zátahy prováděla v noci i francouzská policie, a to v pěti městech kolem Paříže. Vyslýchala desítku lidí podezřelých ze spojení s teroristickými útoky z minulého týdne.

Zatčené podezřívá z podpory útoků. Radikálům, kteří minulý týden zabili celkem 17 lidí, prý mohli poskytovat zbraně nebo auta.

Francouzské úřady také nechaly kvůli údajně hrozícímu atentátu vyklidit velké vlakové nádraží Gare de l'Est na severu Paříže.

Policie v Berlíně zatkla dva muže, údajně podporovali Islámský stát (foto z razie) | Foto: Reuters

Zvětšit mapu

Belgie je v pohotovosti, úřady zvýšily stupeň varování před teroristickými útoky

Číst článek

Pavel Polák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme