Německo chce začít vracet migranty do zemí, kde vstoupili do EU. S výjimkou Řecka

Po necelých třech měsících Německo upravuje svou uprchlickou politiku. Německé úřady jsou připravené vracet syrské uprchlíky do těch zemí, kde poprvé vstoupili na území Evropské unie. Oznámil to mluvčí ministerstva vnitra s tím, že by opatření mělo snížit počet lidí, kteří do Německa přicházejí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrští uprchlíci v tranzitním táboře

Syrští uprchlíci v tranzitním táboře | Foto: Člověk v tísni

Právě v první zemi se mají migranti podle platných evropských předpisů, tzv. dublinských dohod, registrovat a zažádat o azyl.

Tyto předpisy však Německo v srpnu záměrně přestalo dodržovat vzhledem k situaci v Maďarsku. Na budapešťském nádraží se tehdy desetitisíce Syřanů dožadovaly cesty do Německa.

Následně prudce vzrostl počet lidí, kteří u německých úřadů žádají o azyl. Od začátku září přešlo hranice z Rakouska do Bavorska 400 tisíc migrantů.

EU vyzve na Maltě africké státy, aby jí pomohly omezit proud uprchlíků

Číst článek

Nadále platí, že Němci nebudou vracet uprchlíky do Řecka, které jako nárazníková země příliv migrantů nezvládá. Zatím není jasné, kdy konkrétně se Němci k předchozí praxi vrátí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo začne běžence opět vracet do států, kde poprvé vstoupili na území EU. Rozhodnutí okomentoval předseda senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost František Bublan (ČSSD) a redaktor LN Robert Schuster

„Německo sleduje cíl vrátit se k řádnému azylovému řízení. K tomu patří i to, že se stanoví, který členský stát je pro vedení azylového řízení příslušný,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.

Ministerstvo podle něj už v říjnu pověřilo Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF), aby začal znovu uplatňovat příslušná evropská ustanovení i pro běžence ze Sýrie. Přesný termín mluvčí neuvedl.

Střety policistů a migrantů v Calais pokračují. Obyvatelé se necítí v bezpečí

Číst článek

V první polovině roku, kdy byla pravidla ještě oficiálně dodržována, však země vrátila jen 108 Syřanů. Německo se zejména zdráhalo vracet běžence do Řecka, kde je péče o uprchlíky nedostatečná.

Německé úřady ale nebudou vracet uprchlíky přímo od hranic zpátky na Balkán. Zahájí s nimi azylové řízení a teprve během toho se rozhodnou, zda je pošlou zpátky do unijních zemí, které leží na takzvané balkánské cestě.

Záměr konzervativního ministra vnitra Thomase de Maiziéra však dnes kritizovali zástupci vládní sociální demokracie. Podle nich ministr předem neupozornil ostatní členy vlády na připravovaný návrat k dublinskému systému a jeho postup vyvolá chaos při řešení uprchlické krize v Německu.

Maďarsko se brání

Jednou ze zemí, kde migranti vstoupili do Evropské unie a které by se mělo vracení týkat, je Maďarsko. To však trvá na tom, že uprchlíky zpět nepřijme.

Maďarský ministr zahraničí dnes prohlásil, že je fyzicky vyloučené, aby někdo vstupoval na území EU v Maďarsku, pokud tedy nepřiletěl letadlem. Migranti podle Maďarska přicházejí do EU nejčastěji přes Řecko – a jestli je tedy někam vracet, pak právě do Řecka.

Ministr také uvedl, že migrační tlak do EU vzrostl vždy, když němečtí politici učinili prohlášení, které uprchlíci pochopili jako pozvánku.

Trasy migrantů | Foto: Český rozhlas

Gregor Martin Papucsek, ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme