Problémy Řecka turisty neodradily. Do země jich přijede víc než loni

Řecko navzdory těžkým ekonomickým problémům nejspíš zažije rekordní turistickou sezonu. Do země přicestuje víc návštěvníků než loni. Ubydou jen Rusové, kteří kvůli oslabenému rublu méně cestují. Celkem do Řecka přijíždí ročně kolem 20 milionů turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na ostrově Kos

Turisté na ostrově Kos | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Do Řecka jezdí nejvíce Němců, loni jich tam přicestovalo 1,9 milionu. Překonali tak Brity, kterých přijelo 1,7 milionu. Donedávna byli přitom právě Britové hlavní turistickou klientelou,“ zjistil datový žurnalista Marcel Šulek.

Češi tvoří v Řecku je malou část turistů, přesto je pro ně tato země jedním z nejpopulárnějších cílů letní dovolené.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko by mohlo zažít rekordní turistickou sezonu. Do země přijede víc turistů než loni. Podrobnosti zjišťoval Jaroslav Skalický

„Řecko je mezi českými turisty nejoblíbenější leteckou elitní dovolenkovou destinací. Ještě před ním je tradičně Chorvatsko a Itálie. Tam se ale nejčastěji jezdí autem nebo autobusem,“ říká Jan Osúch z CK Fischer.

„V roce 2011, kdy bylo Řecko ve velkých ekonomických problémech a hodně se mluvilo o tom, že by mohly být omezovány i služby, se počet turistů pohyboval kolem 280 a 290 tisíci ročně. Ale v posledních dvou letech se to číslo pohybuje přes 300 tisíc a myslíme si, že i v letošním roce Řecko ta čísla ještě o něco víc posune,“ naznačuje Osúch.

Turisté navštěvující Řecko | Foto: Český rozhlas

Ani současné problémy Řecka turisty od dovolené v této zemi neodradily. Potvrzuje to i Petr Šatný z CK Alexandria. „Řecko se letos od začátku prodávalo velmi dobře a ani současná situace nezpomalila prodej. Lidé byli v podstatě připraveni na to, že k nějakým zádrhelům v Řecku může dojít. Takže do Řecka i nadále rádi jezdí,“ ujišťuje.

„Až na ruský trh to vypadá, že nárůst bude mít z většiny evropských zemí. Ať se jedná o Němce, Francouze či Poláky. Takže to vypadá, že pro Řecko dopadne sezona velmi dobře, až rekordně,“ odhaduje Šatný.

Počet turistů v Řecku se v posledních letech zvyšuje. Podle Šatného se také proto nedá očekávat, že by dovolená v této zemi mohla zlevnit.

„Světové cestovky naplňují řecký trh a nedá se říct, že by nám v posledních letech chodily nějaké výrazně atraktivnější ceny od řeckých hoteliérů. Nebo že by se nějak snažili nabízet slevy, aby se zatraktivnili v porovnání s jinými trhy,“ vysvětluje.

Zdroj dat: Eurostat

Podle údajů datových žurnalistů Řekové nepatří k velkým cestovatelům. Ročně jich ze země vyjede jen asi 400 tisíc. Poměrně značná část z tohoto počtu, 7,5 procenta, ale jezdí do Česka. Jejich příjezdy zatím řecká krize neovlivnila.

„Neočekáváme, že by se to nějak významně dotklo příjezdového cestovního ruchu České republiky, protože oni nejsou významným zdrojovým trhem. Při pohledu na vývoj příjezdu z Řecka je vidět, že i v letošním roce máme v prvním čtvrtletí nárůsty,“ říká Markéta Vogelová z CzechTourismu.

„Řeků přijíždí do České republiky přibližně 30 tisíc a nachází se tak ve čtvrté desítce z hlediska příjezdu,“ upřesňuje.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme