Proruští povstalci hlásí, že dobyli Debalcevo. Kyjev to nepotvrdil

Příměří na Ukrajině se až na Debalcevo a okolí přístavního Mariupolu dodržuje. Vedení proruských povstalců oznámilo, že už kontroluje značnou část Debalceva. Ukrajina to nepotvrdila.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci poblíž Debalceva

Ukrajinští vojáci poblíž Debalceva | Zdroj: Reuters

V debalcevské kapse zahynulo mnoho Ukrajinců, desítky se vzdaly, oznámilo vedení takzvané Doněcké lidové republiky. Štáb protiteroristické operace ale potvrzuje jen pokračující útoky.

Nezávislé informace z Debalceva k dispozici nejsou, misi evropských pozorovatelů rebelové do města nepustili.

Pod palbu z děl a minometů se dostalo Popasno, Sandžarijevka a Černuchino. Rakety GRAD zasáhly také samotné Debalcevo, oznámil armádní mluvčí Anatolij Stelmach.

Boje v Debalcevu jsou hlavní překážkou pro stažení těžkých zbraní, které už mělo podle minských ujednání začít.

„Pro stažení nenastaly podmínky,“ oznámil Andryj Lysenko z ukrajinského generálního štábu.

Vůdce doněckých povstalců Denis Pušilin dnes agentuře Reuters zopakoval, že vzbouřenci nezastaví boj o Debalcevo, protože na to „nemají morální právo“.

Tvrdil zároveň, že jsou nuceni reagovat na palbu ukrajinských jednotek. „Musíme palbu opětovat, pracovat na zničení palebných pozic nepřítele,“ řekl Pušilin.

'Jednání o zbraních'

Na okamžité zastavení bojů naléhala také německá kancléřka Angela Merkelová v nočním telefonickém rozhovoru s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Poradce prezidenta Porošenka Jurij Birjukov v ukrajinské televizi mluvil o tom, že Ukrajina jedná se Spojenými státy o dodávce zbraní. Kyjev už prý sestavil seznam požadavků. Rozhodnutí o dodávkách zatím v Bílém domě nepadlo. Washington čeká na vývoj situace na východě Ukrajiny.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme