Řekové u sebe ubytovávají uprchlíky. Program finančně podporuje i OSN

Stovky uprchlíků v Řecku se už nemusí tísnit v zablácených stanových táborech. Díky programu, který podporuje OSN a Evropská unie, je totiž Řekové ubytovávají ve svých bytech. Organizace Solidarity Now chce tímto způsobem do příštího roku zajistit bydlení až dvaceti tisícům běženců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici | Zdroj: Reuters

Mladý pár ze syrského Homsu a jejich dvě malé děti našli útočiště v domě v klidné části Atén. Kvůli válce jsou odkázáni na pomoc cizích, peníze už totiž téměř žádné nemají. I proto jsou víc než vděční majitelce bytu, která na všechny shlíží z velké barevné fotografie.

Usměvavá Řekyně už dva měsíce bydlí u rodičů, OSN jí za to platí dvě a půl eura za den a osobu, což je na jednu stranu symbolická částka, pro běžence je ovšem tato pomoc k nezaplacení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Celý rozhovor zpravodaje ČRo Roberta Mikoláše se Sophií Ioannou z organizace Solidarity now

Podle Sophie Ioannou z humanitární organizace Solidarity now stojí projekt na solidaritě obyčejných Řeků s uprchlíky, kterých v současnosti zůstává v Řecku na 58 tisíc. Zhruba třetina z nich má šanci získat v příštích dnech a měsících střechu nad hlavou; zejména pak ženy a děti.

„V současné fázi se tento program týká sedmi set uprchlíků ze Sýrie, Iráku a Eritrey, kteří žádají azyl v některé z evropských zemí a měli by ho do konce letošního roku získat. 600 z nich je ubytováno v Aténách a sto v Soluni. Celkem ale chceme do konce příštího roku zajistit dočasné bydlení pro 20 tisíc migrantů,“ říká Ioannou.

Po dohodě s OSN byly do projektu zařazeny i hotely. První z nich už jsou obsazené, například na poloostrově Evia.

Občas prý ale musí řešit nedorozumění vyplývající z kulturních či sociálních odlišností. Někteří běženci z muslimských zemí jsou třeba znepokojeni tím, že bydlí u homosexuálů, i proto jsou s migranty v každodenním kontaktu zaměstnanci humanitární organizace i různí experti pomáhající odbourávat existující bariéry.

Podle Sophie Ioannou z organizace Solidarity now je však nejdůležitější, aby lidé utíkající před válečným konfliktem cítili v bezpečí a měli co nejdůstojnější podmínky k životu do té doby, než se budou moci vrátit domů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme