Ruský fond podporující vědu zvažuje konec činnosti. Kvůli nálepce 'zahraniční agent'

Fond Dynasty ruského podnikatele, vědce a mecenáše Dmitrije Zimina zvažuje ukončení činnosti. Dnes se kvůli tomu schází jeho vedení. Důvodem pro tyto úvahy je skutečnost, že ministerstvo spravedlnosti fond zařadilo na seznam zahraničních agentů. Dynasty není jediná takto postižená instituce, řada vědců má proto obavy, že kroky státu poškodí financování ruské vědy. Minulý týden kvůli tomu dokonce svolali protest.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský podnikatel, vědec a mecenáš Dmitrij Zimin

Ruský podnikatel, vědec a mecenáš Dmitrij Zimin | Zdroj: Reuters

„Náš režim na vědu a školství kašle, protože si necení chytrých lidí, neváží si skutečných elit, protože si myslí, že on je tou elitou. Vláda podporuje pouze to, co může využít pro své cíle, fundamentální vědy ji nezajímají,“ stěžovala si při protestu známá ekonomka Irina Jasinová, dcera bývalého reformního ministra ekonomiky Jevgenije Jasina.

V Suvorovově parku se sešlo asi dva tisíce lidí. Přišli, jak říkali, zachránit ruskou vědu před úplným krachem. K vidění byly třeba transparenty „Zachraňte ruskou vědu“ nebo „Nejsme zahraniční agenti“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na shromáždení ruských vědců, kteří protestovali proti přístupu Kremlu k vědě, natáčel zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Narážka na zahraniční agenty směřuje ke skutečnosti, že mnoho fondů, které financují ruskou vědu, kvůli tomuto hanlivému označení ukončuje svoji činnost v Rusku. Vědci tím přijdou o řadu možností pracovat, publikovat, zkrátka normálně, nezávisle vědecky žít. Nálepku dostal i fond Dynasty podnikatele Dmitrije Zimina.

„Nadace Dynasty byla jediným soukromým fondem, který v Rusku financoval vědu. Ne tu vědu, která je stranická. Víte, my už v Rusku máme stranickou filozofii a historii a brzy budeme mít i stranickou literaturu. Nadace Dynasty financovala to, nač je doteď Rusko hrdé – fyziku, astronomii, matematiku. Vědci, kteří získávali granty z tohoto fondu, nejspíš ze země odejdou,“ uvažovala Irina Jasinová.

Do Suvorovova parku přišli lidé ‚zachránit ruskou vědu před úplným krachem‘ | Foto: Martin Dorazín

Mezi účastníky demonstrace byl také jeden z mála nezávislých poslanců ruského parlamentu Dmitrij Gudkov.

„Nadace Dynasty téměř 15 let podporovala ruskou vědu, zabývala se tedy tím, co by měl dělat stát. U nás jsou dnes jako zahraniční agenti označeni všichni normální lidé a vlastenci, kteří podporují vědu a vzdělávání,“ řekl poslanec.

„O Ziminovi určitě nemůžeme říci, že je nějakým agentem, je to patriot a pro vědu hodně udělal. Chápu, že ho uráží, když 15 let vkládal své vlastní miliony do rozvoje vědy a teď ho nazvali zahraničním agentem. V takové zemi pracovat nechce a nebude. Ponížili ho a urazili,“ poznamenal Gudkov.

Do Suvorovova parku přišli lidé ‚zachránit ruskou vědu před úplným krachem‘ | Foto: Martin Dorazín

Ten v parlamentu inicioval návrh na zrušení zákona o zahraničních agentech. Vláda o nich podle něj rozhoduje zcela svévolně.

„Například v nižněgorodské oblasti působí jedna z největších ruských ekologických organizací. Její šéf se zúčastnil mítinku na podporu přímé volby starosty Nižního Novgorodu. Hned potom byla tato organizace zařazena na seznam zahraničních agentů,“ uvedl Gudkov.

Navalnyj: Šířit nevzdělanost je součást státní politiky

Vědce přišel podpořit také jeden z nejvýraznějších představitelů ruské opozice Alexej Navalnyj.

„Tento mítink, tento protest je odrazem toho, že věda a školství se v naší zemi staly nepotřebnými. Politický mainstream prosazuje tmářství. Vidíme, že podporuje a vyzdvihuje islamisty nebo motorkáře se dvěma dokončenými třídami. Tito lidé by v jakékoli jiné zemi stáli na okraji společnosti, ale v Rusku určují státní politiku a získávají státní dotace,“ uvedl Navalnyj.

Do Suvorovova parku přišli lidé ‚zachránit ruskou vědu před úplným krachem‘ | Foto: Martin Dorazín

Podle něj je to naopak vědecká obec, která se ocitla na okraji společnosti.

„Už se považuje za zcela normální to, že vysoké školy řídí lidé s falešnými dizertacemi. Ve vládě už nezbyl ministr, jehož vědeckou obhajobu bychom neodhalili jako plagiát. Šíření nevzdělanosti se stalo součástí státní politiky,“ kritizoval opoziční politik.

Martin Dorazín, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme