Turecko žádá od EU výměnou za spolupráci v uprchlické krizi další miliardy

Uprchlíci a migranti už by se z Řecka neměli dostat dál do Evropy. O zavření řecké hranice jednají na mimořádném summitu v Bruselu lídři zemí Evropské unie. Zároveň se chtějí dohodnout s Tureckem na tom, aby běžence už nepouštělo do Evropy a přijalo zpět ekonomické migranty. Turecko ale na poslední chvíli přišlo s novými požadavky. Turci jsou ochotni přijímat zpět migranty, kteří z jejich území připlují na řecké ostrovy, výměnou za to ale po EU požadují víc peněz nebo rychlejší zrušení víz pro turecké občany.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, portugalským premiérem Antoniem Costou, finským premiérem Juhou Sipilou a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem během summitu EU

Turecký premiér Ahmet Davutoglu s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem, portugalským premiérem Antoniem Costou, finským premiérem Juhou Sipilou a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem během summitu EU | Zdroj: Reuters

Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua krizi vyřeší jen vzájemná spolupráce. Turci nabízejí, že budou brát zpět všechny uprchlíky, kteří se přeplaví z Turecka na řecké ostrovy. Mají ale podmínky.

Po zemích Evropské unie chtějí nikoliv slíbené 3 miliardy, ale 6 miliard eur na zlepšení situace uprchlíků, kteří jsou v Turecku. Potvrdil to předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Turci vedle toho také žádají výrazně dřív zrušení víz pro své občany cestující do EU. Požadují i otevření dalších přístupových kapitol v rámci jednání o členství Turecka v EU a chtějí také, aby se rozběhl projekt přesidlování syrských uprchlíků s právem na azyl z Turecka přímo do Evropy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu další požadavky přednesl doslova na poslední chvíli přímo na mimořádném summitu lídrů zemí EU v Bruselu. „Premiér Davutoglu přišel s novými tureckými návrhy. Je evidentní, že si ještě vyžádají obsáhlou diskusi,“ uvedl na twitteru český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Po společném obědě začali o tureckých návrzích diskutovat unijní lídři už bez tureckého premiéra. Svůj pohled by měli Davutogluovi oznámit na společné večeři.

Uvnitř evropské osmadvacítky nepanuje jednoznačná shoda ohledně uzavření takzvané balkánské trasy pro nelegální migraci. „Jsem rád, že přímo v návrzích závěrů dnešního setkání je věta, která říká, že se uzavírá balkánská trasa pro nelegální migraci,“ uvedl premiér Sobotka. Není ale jisté, jestli to v tomto znění úplně projde, protože Německu se to zdá příliš tvrdé.

Řecký premiér Alexis Tsipras vyjádřil hlavně naději, že summit přinese shodu na zrychlení procesu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka mezi ostatní státy EU, na kterém se osmadvacítka dohodla loni.

„Tohle není problém jedné země, je to problém celé Evropy. Musíme ho tedy vyřešit společně,“ uvedl Tsipras.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme