Makedonie zřejmě pustí přes hranice jen běžence z válkou ohrožených měst

Makedonské úřady budou na své území nově pouštět uprchlíky z měst, kde dochází k ozbrojeným střetům. Informovala o tom dnes agentura AP. Opustit Řecko by tak mohli například obyvatelé syrského Halabu, zatímco běženci z Damašku a Bagdádu by museli zůstat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlický tábor Idomeni

Uprchlický tábor Idomeni | Zdroj: Reuters

Na řecké straně hranice s Makedonií se v současné době tísní na 13 000 uprchlíků, kteří chtějí dál do střední a západní Evropy. Dalších až sedm tisíc běženců přebývá v táborech v okolí.

Guvernér řecké provincie Centrální Makedonie proto v sobotu vyzval řeckou vládu, aby v oblasti kolem řecko-makedonského přechodu Idomeni-Gevgelija vyhlásila výjimečný stav.

Makedonie před dvěma týdny uzavřela hranice pro migranty z Afghánistánu a začala dál pouštět jen uprchlíky ze Sýrie a z Iráku, a i ty jen v omezeném počtu několik málo stovek denně. Makedonské úřady uvedly, že hodlají vpouštět pouze tolik lidí, kolik jich vpustí dál Srbsko na jejich společné hranici.

Na posílení ostrahy hranic se před pár dny dohodlo Rakousko, Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko. Kvůli omezení průchodu v Řecku uvízlo až 32 tisíc uprchlíků.

Běženci připlouvají zejména z Turecka. Jen za první dva měsíce letošního roku jich do Evropy přišlo téměř 132 tisíc.

Opatření pro zvládnutí migrační krize | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme