Europoslanci odložili hodnocení Jourové, chtějí dodatečné odpovědi

Europoslanci chtějí po Věře Jourové dodatečné odpovědi, a proto odložili hodnocení jejího výkonu při takzvaném "grilování". Podle zdroje Českého rozhlasu Jourové někteří europoslanci vyčítali malou konkrétnost, a proto jí Evropský parlament pošle písemně další otázky. Hodnocení Jourové pak vypracuje v pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kandidátka do funkce evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen Věra Jourová na slyšení v Evropském parlamentu

Kandidátka do funkce evropské komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovnost žen Věra Jourová na slyšení v Evropském parlamentu | Zdroj: ČTK

Jak Českému rozhlasu řekly dva zdroje, především socialističtí europoslanci Jourové vyčítají, že neprokázala detailnější znalost svého portfolia.

Jourová má mít v Evropské komisi na starosti i jednání o ochraně dat se Spojenými státy, což je po aféře s odposlechy evropských občanů velmi citlivé. Řadě europoslanců se prý nezdá, že je Jourová pro tak těžká jednání vhodnou osobností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Europoslanci odložili hodnocení Věry Jourové. Důvody přiblížil bruselský zpravodaj Ondřej Houska

Sama Jourová připustila, že slyšení v parlamentu bylo velmi náročné. „Jsem z toho všeho docela unavená,“ přiznala.

Přesto se v Bruselu očekává, že by Jourová měla projít. Europoslanci uznávají, že oblast, kterou by měla řídit, je velmi široká a náročná.

Znovu předstoupit před europoslance zřejmě bude muset britský zástupce Jonathan Hill, bývalý předseda Sněmovny lordů, který by měl mít v budoucnu na starosti finanční stabilitu, finanční služby a kapitálový trh. Musí je přesvědčit, že nebude upřednostňovat zájmy Velké Británie, ale celé Evropy.

Problémy nemá jen Jourová

Pozornost přitáhl také Günther Oettingerten, německý kandidát na komisaře pro digitální ekonomiku a společnost. Nejen europoslance překvapila jeho reakce na skandál s únikem fotografií nahých slavných osobností.

Německý politik prohlásil, že není jeho prací chránit celebrity, které jsou hloupé natolik, aby se fotily nahé a obrázky pak dávaly na internet. A tím vzbudil dojem, že nemá dostatečný přehled o současném dění. Fotografie slavných lidí se totiž na veřejnost dostaly přičiněním hackerů, a ne vlastní iniciativou.

Ondřej Houska, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme