S volbou čelních představitelů EU je spokojená většina politických frakcí

Rychlý výběr stálého předsedy Evropské rady a takzvané ministryně zahraničí Unie se setkal většinou s pozitivní odezvou v Evropě. Přivítala jej většina politických uskupení v Evropském parlamentu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herman van Rompuy, Catherine Ashton a Fredrik Reinfeldt

Herman van Rompuy, Catherine Ashton a Fredrik Reinfeldt | Zdroj: ČTK

Prvním Evropským prezidentem bude belgický premiér Herman van Rompuy a jakousi evropskou ministryní zahraničí současná britská eurokomisařka pro obchod Catherine Ashtonová.

Novou Vysokou představitelku pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku baronku Ashtonovou čeká ještě slyšení před europoslanci. Bude totiž zároveň místopředsedkyní Evropské komise, a proto se na ni vztahuje stejná procedura jako na ostatní eurokomisaře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Macháček z týdeníku Respekt komentoval volbu nového vedení EU.

Výhrady měli zelení

Jména Rompuy a Ashtonová přivítaly skoro všechny politické frakce v Evropském parlamentu. Větší výhrady k nim měli zelení. Mluvčí frakce socialistů Dimitris Komodromos vychvaloval nejen politickou příslušnost labouristky Ashtonové.

"Je to žena a také politická osobnost, která už se aktivně účastní evropských záležitostí," řekl Komodromos.

Pro předsedu Evropské komise Josého Barrosa znamená zvolení obou nových čelních představitelů Unie, že se může plně věnovat utváření Evropské exekutivy.

"Předsedovi Komise chybí ještě čtyři nominace na eurokomisaře," oznámila Barrosova mluvčí Pia Hansenová. Celé složení Komise včetně rozdělení portfolií v ní má být hotové rozhodně ještě letos.

Pavel Novák, Martin Dorazín, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme