Brusel bere maďarské referendum o kvótách na vědomí. Jak s ním vláda naloží, je mu jedno

Evropská komise respektuje výsledek maďarského referenda o uprchlických kvótách a nechává na vládě v Budapešti, jak s ním naloží. Brusel tak v pondělí reagoval na nedělní lidové hlasování v Maďarsku, které sice velkou většinou odmítlo migrační kvóty, kvůli malé účasti bylo ale neplatné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán chce i přesto odmítnutí přerozdělování běženců zanést dodatkem do ústavy.

Evropská komise podle jejího mluvčího Margaritise Schinase bere výsledek referenda na vědomí. Respektuje zároveň vůli lidí, kteří hlasovali, i těch, co se rozhodli referenda nezúčastnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise podle jejího mluvčího Margaritise Schinase výsledek referenda respektuje.

Stejně by podle něj Evropská komise reagovala i v případě, kdyby nedělní hlasování bylo platné. To, že chce maďarský premiér i přes neplatnost referenda jeho výsledek použít v boji proti uprchlickým kvótám, nechtěla komise komentovat. Je podle ní čistě na maďarské vládě, jak s výsledkem hlasování naloží.

Maďarské občanství za 8 milionů

Maďaři sice jsou proti přijímání uprchlíků. Na druhou stranu v zemi funguje program, který umožňuje bohatým cizincům získat povolení k pobytu a tím pádem i schengenská víza.

Systém takzvaných pobytových vládních dluhopisů udělí cizinci občanství, pokud nakoupí dluhopisy v hodnotě osmi milionů korun. O program je podle maďarské vlády velký zájem. Takovéto povolení dostalo už téměř deset tisíc lidí.

Maďarské referendum skončilo neúspěchem Orbána, on sám tvrdí opak

Číst článek

Internetový server Politico to před časem glosoval slovy, že maďarský premiér rozlišuje přistěhovalce podle toho, jestli mají peníze nebo ne.

Filip Nerad, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme