Čtvrt století od výhry nad Barcelonou. Sparťan Vonášek: Před zápasem se mi rozklepala kolena

Fotbalová Sparta porazila Barcelonu 1:0, rozhodl Horst Siegl. Tohle ale není aprílový žert, jen informace, které je přesně 25 let. V roce 1992 zvítězili Pražané nad španělským velkoklubem v nultém ročníku Ligy mistrů a usilovali i o postup do finále. Velkým překvapením v sestavě Letenských byl 23letý záložník Roman Vonášek, který tehdy za Pražany nastoupil poprvé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sparťanský stadion

Sparťanský stadion | Foto: AC Sparta Praha

V roce 2010 vzpomínal na historický okamžik letenského klubu tehdejší autor jediné branky Siegl: „Byli jsme jediný tým, který v soutěži Barcelonu porazil a také kousek od finále Ligy mistrů, což se asi nikomu z českých týmů teď nepoštěstí.“

Životní zápas tehdy odehrál kromě Siegla také Roman Vonášek. Navíc se jednalo o jeho první start ve sparťanském dresu. Bylo mu 23 let, v lednu přišel z Plzně. Chodil hrát za juniorku i béčko a v hlavním týmu jen občas seděl na lavičce, připravený zasáhnout do boje.

„Byl jsem tehdy ve Spartě chvíli. Kádr nabitý, za trenéra Uhrina stálá sestava. Konkurence byla velká, ale před Barcelonou jsem byl na předzápasovém tréninku a nominovaný do sestavy,“ vzpomíná bývalý záložník. Jenže podobných příprav s tím, že se pak na hřiště ani nepodíval, zažil také dost. Přelom března a dubna byl však tentokráte jiný.

Roman Vonášek

Vonášek v sestavě Sparty nahradil Jiřího Němce, který byl vykartovaný. „Výkonnost jsem měl a trenéři usoudili, že do sestavy půjdu já,“ líčí dnes 48letý Vonášek. Více než na samotné utkání ale vzpomíná na momenty, které se udály ještě před úvodním výkopem.

„Měli jsme večeři a poté lehký trénink, kde se mě trenér zeptal, jestli bych si večer troufnul nastoupit. Odpověděl jsem: Proč ne,“ vyprávěl rodák ze Strakonic. „Před utkáním se na tabuli objevilo moje jméno a mně se rozklepaly kolena,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pro Romana Vonáška bylo utkání s Barcelonou největším zážitkem jeho kariéry

Nasazení mladého záložníka bylo velkým překvapením. Komentátor Československé televize Pavel Čapek před samotným výkopem prohlásil, že se jedná „o bombu v sestavě Sparty.“ Na svoje nasazení samozřejmě Vonášek jen tak nemohl zapomenout.

„Vyšli jsme na hřiště a 35 tisíc diváků řvalo. Neslyšel jsem ani rozhodčího, píšťalku, nic. Celý zápas byli fanoušci úžasní,“ vysekl poklonu příznivcům Letenských. „Vrchol mé sparťanské kariéry přišel prakticky na začátku,“ smál se.

Vonášek se později dostal do sestavy pravidelně. Sám ale přiznal, že větší zápas ve své profesionální kariéře už neodehrál. Barcelona nultý ročník nakonec vyhrála, ale z Prahy odjela s nepořízenou.

František Kuna, Michal Sobotka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme