S jídlem roste chuť, říká před dalšími zápasy milovník smaženého sýru Pavel Vrba

Pavel Vrba měl po dlouhé době klidné a sladké spaní. Čtyři výsledkové nezdary na úvod reprezentačního angažmá vyzmizíkoval velkým vítězstvím 2:1 nad Nizozemskem. To už se počítá do kvalifikace o postup na Euro 2016 a fotbalový národní tým své první utkání nové kvalifikace vyhrál poprvé od roku 2006, tedy od dob Karla Brücknera.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér českého týmu Pavel Vrba (vpravo) a trenér USA Jürgen Klinsmann

Trenér českého týmu Pavel Vrba (vpravo) a trenér USA Jürgen Klinsmann | Zdroj: ČTK

A Vrba je teď díky tomu v lepší pozici než jakýkoli reprezentační trenér právě po Brücknerovi.

„Dal jsem si po deseti dnech smažený sýr, protože jsme pořád jedli jídla, která jedí sportovci. Takže jsem se dobře najedl a pak dobře vyspal.“

Už dlouho neuspokojoval trenér národního týmu své základní lidské potřeby s takovou slastí jako Pavel Vrba po vítězném úterním večeru na Letné. Soupeře kalibru Nizozemska neporazila česká reprezentace sedm let.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba o výhledu na další zápasy kvalifikace ME

A v prvním zápase kvalifikace třikrát po sobě nedokázala skórovat, naposledy se to povedlo v roce 2006 dvakrát Davidu Lafatovi coby náhradníkovi proti Walesu.

Teď se momentálně útočník Sparty do národního týmu oklikou vrátil, proti Nizozemcům odehrál většinu zápasu a je pro národní tým důležitější než před osmi lety. Vypovídá to něco o něm, ale hlavně o situaci reprezentačního týmu.

Riskantní tah v závěru se vyplatil. Taktickou bitvu vyhrál trenér Vrba

Číst článek

„Musíme se podívat, jaké postavení mají hráči v zahraničních klubech. Když se podíváte, řekl bych, že je, bohužel, přinejmenším zvláštní. Málokdo má v klubu takové postavení, že když odjede na reprezentační sraz, ví, že bude příští zápas hrát,“ přiznává Vrba a dodává:

„Bohužel dneska je pozice našich hráčů trochu složitější. Herní praxe je strašně důležitá. Sledujeme hráče každý víkend – koukáme na zápasy Bundesligy, Premier League a další. A pokud hráči nenastupují, jak mám vědět, v jaké formě jsou…“

Naznačuje Pavel Vrba, že se i v dalších zápasech kvalifikace nebude bát opřít hlavně o fotbalisty z české ligy, kteří týden co týden hrají a někdy i dvakrát a kteří zvládli zaskočit i nejsilnější tým skupiny.

Brankář Čech chválil po výhře nad Nizozemskem celý tým za poctivý výkon

Číst článek

A k tomu Vrba doufá, že se do říjnového dvojzápasu někteří stabilní reprezentanti ze zahraničních klubů stihnou uzdravit.

„Třeba Tomáš Sivok nebo Libor Kozák. Pokud začnou hrát, budou hrát a zůstanou fit, pomůže nám to. Nominace nebyla taková, že by v ní nemohli pro příští utkání nastat změny. A myslím si, že budou,“ uvědomuje si Vrba, že v ideálním případě jde sestavit i silnější výběr než ten, který porazil Nizozemsko.

S výhrou přišly i první tři body do tabulky kvalifikační skupiny, se kterými při podzimních výpočtech Pavel Vrba ani nepočítal.

Šest bodů už nestačí

„Řekl jsem, že když budeme mít víc než šest bodů, budu spokojený. Ale, samozřejmě, s jídlem roste chuť,“ říká milovník smaženého sýru před zbytkem podzimu, který nabízí českému týmu tříchodové menu.

Po říjnových venkovních zápasech v Turecku a Kazachstánu totiž přijde listopadové domácí utkání s Islandem, který po prvním hracím dnu a demolici Turků skupinu A vede.

Čeští fotbalisté se radují z kvalifikačního vítězství nad Nizozemskem. Zleva Vladimír Darida, Václav Pilař a Michal Kadlec | Foto: ČTK

Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme