Trenérům bez licence se v Synot lize daří, podle FAČR je vzdělání důležité

Fotbalisty v Ostravě a Jihlavě vedou trenéři bez příslušné licence. Oběma klubům se ale trochu paradoxně daří - Ostravský Baník je na pohárové čtvrté příčce a Jihlava se dostala ze sestupového pásma. Přesto česká Fotbalová asociace proti této praxi bojuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Baníku Ostrava jsou i pod vedením trenéra bez licence na 4. místě tabulky

Fotbalisté Baníku Ostrava jsou i pod vedením trenéra bez licence na 4. místě tabulky | Zdroj: ČTK

„Důvodů je několik. Ten člověk nakládá s nejlepším, co v republice je, takže i on by měl být na nejvyšší úrovni a to nejen lidské, což může být i bez vzdělání, ale i odborné, což bez vzdělání nejde,“ uvědomuje si vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR Antonín Plachý.

Ani profilicence sice nezaručí úspěšnou trenérskou kariéru, může k ní ale výrazně pomoci, během roku a půl totiž studenti oproti držitelům nižších licencí načerpají řadu poznatků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zástupcem FAČR Antonínem Plachým mluvil o studiu trenérských licencí repotrér ČRo Jan Suchan

„Jak drilovat dovednosti na jednotlivých postech, jak dokázat, aby si hráč sám říkal: ‚Trenére, tohle potřebuju, pojď mi s tím pomoct.‘ Potom jsou to významy spolupráce, jak trénovat rozestavení, jaké jsou jejich výhody a nevýhody, vysvětluje funkcionář.

Další oblasti výuky profilicence na hřišti viditelné nejsou, svůj význam ale mají, a proto se jim i při studiu věnuje dost času.

„Třeba jak ladit týmy i jednotlivce z hlediska psychiky, protože to jsou pořád lidi, kteří se můžou rozvádět, mají děti a tak dál. Samozřejmě i kondiční přípravy. Trenéři by měli vědět kondiční trendy, ale musí mít i bazální znalosti,“ říká Antonín Plachý.

Jihlavský Kučera nemá licenci, přesto mistrně vede tým vzhůru tabulkou

Číst článek

Profesionální licence obelhat nejde, studium připomíná to vysokoškolské. Ale třeba stříbrní medailisté z Eura 96 obdrželi za odměnu nižší licenci A a dnes dostávají výjimku na pozici asistenta trenéra bývalí fotbalisté, kteří mají odehráno alespoň 150 ligových zápasů.

„Mluvil jsem Garethem Southgatem (trenérem reprezentace Anglie do 21 let), který se takhle dostal do Premier League a říkal, že je to největší chyba, co kdy udělal a okamžitě se hlásil na nižší licence. Cítil, že kontinuita vědomostí je důležitá i pro něj,“ přimlouvá se za pilné studium profilicence vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR Antonín Plachý.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme