Vstřelil přes tisíc gólů a prosadil se v politice. 'Maličký' Romário má 50. narozeniny

Na hřišti Brazilec Romário patřil mezi nejlepší útočníky fotbalové historie, mimo něj ale nebyl zrovna vzorem ctnosti. Po skončení aktivní kariéry se pak vrhnul v roce 2010 do politiky a v ní je třeba velkým bojovníkem proti korupci. Dnes podsaditý chlapík slaví padesátiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Romário se po konci fotbalové kariéry chce prosadit v politice

Romário se po konci fotbalové kariéry chce prosadit v politice | Foto: Creative Commons Attribution 3.0 Brazil

Když 20. května 2007 vstřelil Romário z penalty svůj, podle vlastních záznamů tisící gól, zápas musel být na dlouhé minuty přerušen. O několik měsíců později, v dubnu 2008, ukončil kariéru, během které pomohl svým fotbalovým uměním Brazílii k triumfu na mistrovství světa 1994, stal se nejlepším hráčem na světě podle ankety FIFA a na klubové úrovni zářil třeba v Barceloně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalovou i politickou kariéru Romária připomněl u příležitosti 50. narozenin reportér ČRo Mirko Vasić

Se životosprávou a tréninkem si ale nikdy hlavu nelámal. „Slon je taky tlustý, ale když hoří les, nikdo ho nedohoní,“ kontroval 169 centimetrů vysoký hráč na zmínky o své nadváze. Díky svému malému vzrůstu získal i přezdívku Baixinho – „Maličký“.

Po fotbalové etapě svého života se pak začal věnovat politice a lidé mu fandili. Romário pochází z chudých poměrů, kandidoval za Brazilskou socialistickou stranu a v roce 2010 se dostal poslanecké sněmovny, loni pak do Federálního senátu. Ve státě Rio de Janeiro získal historicky nejvyšší počet hlasů.

Jednou z hlavních věcí, za kterou bojuje, jsou zdravotně hendikepovaní lidé, sám má totiž dceru s Downovým syndromem. „V naší zemi je hodně problémů a jedním z nich je nedostatek respektu, který Brazilci mají. A hlavním jsou, podle mého názoru, předsudky,“ řekl ke svému hlavnímu tématu.

„Děkujeme bohu, že je tady už hodně pozitivní veřejná politika, aby si veřejnost uvědomila, že tihle lidé nejsou nemocní, ale speciální. A že je dělá šťastnými, když se mohou začlenit do společnosti,“ upozornil bývalý fotbalista na problematiku lidí s Downovým syndromem.

Romário také razantně vystupuje proti korupci a to nejen v brazilském prostředí. Byl výrazným kritikem FIFA a jejího šéfa Seppa Blattera ještě dřív, než vypukla velká korupční kauza.

Obvinil Mezinárodní fotbalovou federaci z „okrádání brazilských lidí" kvůli světovému šampionátu v roce 2014, kdy podle něj nikdo nemyslel na důsledky velkých finančních dopadů na zemi. A komentoval i sporné přidělení mistrovství 2018 Rusku, které bylo podle něj „ukradeno" Anglii.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme