Obliba audioknih roste, počet uživatelů se za rok zvýšil o pětinu

Obliba audioknih na českém trhu neustále roste. Jen za poslední rok se zvýšil počet zájemců o pětinu a objem česky mluvených titulů vzrostl o dvacet procent. Ukázal to nedávný průzkum serveru Audiolibrix.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslech ze sluchátek

Poslech ze sluchátek | Foto: Free Digital Photos

Drsná hackerka Lisbeth Salanderová boduje i tentokrát. Audiokniha Dívka v pavoučí síti Davida Lagercrantze je podle průzkumu serveru Audiolibrix v roku 2015 nejprodávanější.

Aktuální detektivky a thrillery budí u posluchačů největší zájem. Potvrzuje to i tvorba Jo Nesbeho, který je letošním vůbec nejprodávanějším autorem. Naposledy se na žebříčcích vysoko umístila audiokniha Syn.

Přehrát

00:00 / 00:00

O průzkum společnosti Audiolibrix se zajímala Klára Fleyberková

Naopak málo se prodává podle ředitelky vydavatelství Radioservis Kateřiny Konopáskové současná česká literatura.

„Jsou to velmi úspěšní čeští autoři, kteří třeba dostali cenu Magnesia Litera. Například Rybí krev od pana Hájíčka nebo máme Petru Soukupovou. To jsou tituly, které bohužel dojdou v prodejích ke stovkám, nikdy nepřejdou magickou hranici tisíce kusů.“

Ať už ale lidé poslouchají jakékoli audioknihy, více než 20 procent z nich si tím krátí dlouhou chvíli v klidu domova. Druhou nejčastější aktivitou u poslechu je pak úklid domácnosti a 16 procent si audioknihy pouští v autě.

A dělají to ženy i muži. Posluchači převažují nad posluchačkami jen o čtyři procenta. Jak říká režisér audioknih Michal Bureš, složení posluchačů je široké.

„Jsou to manažeři velkých firem, jsou to kondiční běžci, jsou to děti, které takto chtějí zvládnout svojí četbu.“

Nejkratší audiokniha trvá jedenáct minut

Podle Kateřiny Konopáskové také vzniká daleko více nahrávek než před pár lety.

„Jestli v roce 2008 vyšlo maximálně 50 titulů audioknih, tak dnes půjdeme ke stovce titulů.“

A roste i počet zájemců o audioknihy. Za poslední rok je jich o 20 procent víc. Českou audioknižní tvorbu už můžou poslouchat více než 5700 hodin v kuse. Nejkratší audiokniha na trhu trvá jedenáct minut, ta nejdelší více než 63 hodin.

Přestože masivní rozvoj zažívají audioknihy v posledních zhruba pěti letech, mají dlouhou historii. První mluvená kniha vznikla už roce 1934, a v šedesátých letech už byly četby na gramofonových deskách běžné.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme