Byl prvním nevidomým na maratonu po Velké čínské zdi. Teď se chystá na poušť

Ruce jsou mé oči, to je oblíbená věta nevidomého maséra Jana Bauera. Minulý víkend se ale jeho očima staly nohy. Běžel totiž maraton na Velké čínské zdi a musel kromě 42 kilometrů překonat i 5 165 schodů různé velikosti, které šly nahoru i dolů. Jan to dokázal jako vůbec první nevidomý na tomto maratonu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velká čínská zeď

Velká čínská zeď | Foto: Fotobanka Pixabay

„Lehké odřeniny tam byly na kolenou, přehlídli jsme trochu zeď. Musím říct, že jsme to čekali ale mnohem horší. Dopadlo to nad míru očekávání,“ popsal po závodě své pocity Jan Bauer.

Maraton po Velké čínské zdi se běžel posedmnácté. Jan Bauer se svým kamarádem Ondrou byli vůbec první nevidomí, kteří se na start postavili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Když chceš, tak to dokážeš. Zní to banálně, ale Jan Bauer jako vůbec první nevidomý doběhl maraton na Velké čínské zdi. Natáčel s ním Lubomír Smatana

Hlavní překážkou pro nevidomé běžce jsou různě vysoké schody. „Měl jsem trochu jinou techniku než Ondra. On šel po zábradlí s holí, já využíval své traséry, kteří se mi snažili hlásit nerovnosti,“ říká Bauer.

V létě chce Jan ještě vyběhnout na skokanský můstek v Harrachově. Přemýšlí o dalším extrému, jako je například maraton v poušti nebo na sněhu. Zálusk má ale i na obyčejný maraton po široké silnici, kde by se mohl pořádně rozlétnout.

Jan Bauer začal běhat před čtyřmi lety. V té době vážil skoro 150 kilogramů.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme