Když jsem vešla do arény, tak jsem byla zcela v klidu a napojena jen na koně, říká paralympička Vištálová

Premiéru v drezuře na paralympiádě má za sebou jednadvacetiletá česká jezdkyně Astastasja Vištálová v sedle koně Lata Brandis. Představila se v kvalifikaci týmů, která se sice do individuálního hodnocení nezapočítává, ale slouží závodníkům k tomu, aby se seznámili s prostředím a zapsali se do povědomí rozhodčích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednadvacetiletá česká jezdkyně Astastasja Vištálová v sedle koně Lata Brandis

Jednadvacetiletá česká jezdkyně Astastasja Vištálová v sedle koně Lata Brandis | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Byla jste před premiérou na paralympiádě nervózní?
Samozřejmě ta nervozita tam trochu byla, vždycky je. Asi by to nebylo úplně normální, kdybych byla úplně v klidu, ale díky psychické přípravě a cvičením, které jsem absolvovala s francouzskou psycholožkou Biancou Roch, byla ta nervozita zvladatelná natolik, že v okamžiku, kdy jsem vešla do arény, tak jsem byla zcela v klidu a napojena jen na koně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiéru v drezuře na paralympiádě má za sebou jednadvacetiletá česká jezdkyně Astastasja Vištálová

Co všechno musí jezdec s koněm zvládnout?
Toto byla první část týmové soutěže s tím, že byla otevřena pro jednotlivce, ale to pořadí pro jednotlivce v podstatě nic neznamená, protože tím jak nejsme v týmu, tak je to pro nás takový otevřený závod na rozehřátí. U nás mezi jezdci se tomu říká takzvaná škatulková soutěž, protože ti rozhodčí si vás osahají a podle toho vás zařadí mezi lepší nebo horší polovinu a v tom se vezete po celé tři dny závodu.

Opravdu je to hodně o rozhodčích?
Je to hodně subjektivní, takže ten rozhodčí má možnost dát lepší známku, ale nemusí. Je to jenom na něm a samozřejmě i jméno jezdce hraje roli, i kdyby se jezdci, který je vysoko něco nepovedlo, tak mu to spíš odpustí, než někomu kdo začíná.

Bez ohledu na sudí, jak vy jste spokojená s první jízdou?
Určitě by se tam daly některé věci dopilovat, vždycky to jde, ale já jsem moc spokojená. Když vezmu v úvahu, že je to naše první paralympijská jízda a vůbec premiéra jezdectví na takto velké akci, tak si myslím, že ty procentuální výsledky jsou velmi pěkné a já jsem spokojená.

Je tady náročné počasí, neskutečné horko, jak se s tím vypořádáváte vy a jak to zvládá kůň?
Jsem hrozně šťastná, že pořadatelé vymysleli chladicí zónu, kde se kůň dá vzít před i po ježdění přímo se sedlem. Jsou tam vodní rozprašovače, které koně zchladí, ale zároveň pak není moc mokrý. A pro nás jezdce voda, voda, voda, protože jak máme černé sako, helmu a vysoké boty, tak se vaříme ve vlastní šťávě. Všichni máme ale stejné podmínky a vydržet se to musí.

Pavel Petr, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme