Radim Běleš skončil na paralympiádě pátý v hodu kuželkou. Vysněných 27 metrů nepřehodil

Počtvrté v kariéře se na paralympiádě představil atlet Radim Běleš. V hodu kuželkou mu letošní maximum, výkon 26 metrů a 53 centimetrů, stačil na páté místo. Muž, který v 15 letech utrpěl úraz na motorce, atakoval světový rekord, ale hodil mimo výseč.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atlet a reprezentant v hodu kuželkou Radim Běleš

Atlet a reprezentant v hodu kuželkou Radim Běleš | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Letos jsem si fakt věřil, že na vrcholu sezony 27 metrů přehodím. 26 a půl není špatný výkon, ale teď jsem malinko zklamaný. Na tu medaili to dnes bylo,“ zalitoval po závodě v hodu kuželkou Radim Běleš.

27 metrů by přitom na medaili stačilo.

Na stříbrnou, v pohodě. Stačilo přidat hloupých půl metru a bylo by tam stříbro. Takhle jsem pátý… Konkurence je hodně vyrovnaná.

Během závodu jste přitom chvíli na průběžné bronzové příčce byl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radim Běleš atakoval v hodu kuželkou světový rekord, přesto na paralympiádě medaili nezískal

Na začátku s námi trošku hýbali, jestli nám uznají pokusy. Někteří kluci s tím měli problém, ale já ne. První pokus vyšel, druhý ještě líp, ale nestačilo to.

Čím to je, že se teď konkurence tak vyrovnává?

Důvodů je asi víc. V jiných státech možná mají lepší podmínky, ale na to se nevymlouvám. Letos jsem měl natrénováno, abych hodil 27 metrů. Věděl jsem, že to bude potřeba na medaili. To jsem nehodil.

Jak vypadají vaše pokusy technicky?

Kuželky mezi prsty lepíme, takže roli hraje i počasí. První pokus je zajišťovací, ať se člověk dostane do finále. A v tom jsem trochu riskoval. Jeden pokus spadl na světový rekord, ale o 10 centimetrů mimo výseč. Kdybych trefil výseč, mohl jsem mít medaili, ale „kdyby“ se nepočítá.

Přivez bronz, přejí si přátelé lukostřelce Drahonínského. V Riu může dokončit unikátní sbírku

Číst článek

Vy jste po amputaci dolní končetiny, jak se udržíte v zařízení, ze kterého házíte?

Amputace je následek mého druhého úrazu. Na vozíku už jsem 30 let, takže koordinačně to mám zvládnuté. I bez nohy žiju 17 let, mám to naučené a natrénované, na to bych se vůbec nevymlouval.

Jak člověk udrží koncentraci? Máte 3 pokusy, pak je dlouhá pauza.

O tom je celý sport. Zdraví i postižení to mají stejně. V pěti jsme byli vyrovnaní a vyšlo to klukům, tak jim blahopřeju.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme