Shánět Mikuláše na poslední chvíli se nemusí vyplatit. Mnozí už hlásí 'plno'

Z některých domácností se večer budou ozývat básničky, ale i dětský pláč. Navštíví je totiž Mikuláš, čert a anděl. Tradičně nosí ovoce a sladkosti, zlobivým dětem pak brambory nebo uhlí. Podle zjištění Českého rozhlasu jsou už kostýmy Mikuláše, čerta a anděla většinou rozpůjčované. A problém budou mít nejspíš i rodiče, kteří si Mikuláše neobjednali předem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za dětmi ve středních Čechách přijde Mikuláš

Za dětmi ve středních Čechách přijde Mikuláš | Foto: Jana Káninská

„Milé děti, ahoj. Já jsem Mikuláš a přišel jsem za vámi, abych zjistil, jestli jste byly celý rok hodné, nebo jste i zlobily. Jak vidíte, přivedl jsem i čerta.“

Podobný obrázek se dnes večer naskytne v mnoha domácnostech, kam Mikuláš v doprovodu anděla a čerta zavítá.

Třeba student Tomáš Imramovský z Prahy takovou návštěvu zprostředkovává ve velkém. Rodinám účtuje 350 korun a nabízí přes 40 skupinek brigádníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak nezpůsobit na Mikuláše dětem trauma, radí dětská psycholožka Lucie Součková

„Ze začátku jsem dělal jenom Prahu 8, sám se svou partou. Chodili jsme k lidem, kteří si nás objednali. Teď už to děláme ve velkém, platíme brigádníky, ale my si z toho nenecháváme nic. Stačí, když mají vlastní masku a vlastní oblečení,“ říká Tomáš.

Řada Mikulášů, čertů a andělů už další zájemce kvůli rezervacím odmítá. A rozpůjčované jsou i kostýmy.

„Zájem je obrovský, první objednávky chodily už na konci září. Takže říjen, listopad a teď obzvlášť poslední týden připravujeme jenom Mikuláše, čerty a anděly,“ potvrzuje Monika Hortová z jedné pražské půjčovny kostýmů.

„Velký zájem je také jenom o doplňky, zvláště rohy, svatozář a podobně,“ doplňuje. Za půjčení na den lidé zaplatí pár set korun, zakoupení celého převleku pak vyjde na několik tisíc.

Hrozí i poruchy spánku

Podle dětské psycholožky Lucie Součkové nelze vždy s jistotou odhadnout, jak děti na návštěvu Mikuláše a jeho pomocníků zareagují. Záleží nejen na povaze dítěte, ale i na konkrétní situaci.

„Rodiče to někdy možná úplně neodhadnou. Zdá se jim, že jejich dítě je dostatečně průrazné a sebevědomé a třeba i trošku zlobivé, ale ve chvíli, kdy je dítě vyděšené, kdy pláče nebo kdy je úplně zaražené a vidíte, že se zkrátka něco děje, tak by bylo dobře, kdyby čert zůstal za dveřmi,“ radí.

Svatý Mikuláš | Foto: Michal Jindra

Pokud začne dítě plakat nebo křičet, rodiče by podle Součkové měli dát jasně najevo, že mají situaci pod kontrolou. Vhodné je dítě obejmout a ujistit ho, že si ho čert neodvede. Přehnané strašení totiž může skončit poruchami spánku a někdy až šokem.

„Trošku bych varovala i před návštěvou hromadných akcí, kde někdy čerti mají latexové masky, jsou skutečně nezvladatelní a hlavně rodič v tom davu nemá vůbec šanci situaci nějakým způsobem zvládnout. A samozřejmě potom ten zážitek může přetrvávat poměrně dlouho a je to docela zbytečné děti takto stresovat,“ myslí si Součková.

Mikuláš přijíždí rok co rok do haagského přístavu v polovině listopadu lodí ze Španělska, kde podle legendy žije | Foto: Pavel Novák

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme