O chodníky se starají obce, nikoli majitelé přilehlých domů

Na obce přešla před letošní zimou odpovědnost za stav chodníků. Ještě loni v zimě museli chodníky uklízet majitelé přilehlých nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci technických služeb odklízeli 8. ledna sníh na pražském Václavském náměstí.

Pracovníci technických služeb odklízeli 8. ledna sníh na pražském Václavském náměstí. | Zdroj: ČTK

Předkladatel zákona, senátor ODS a primátor Teplic Jaroslav Kubera se domnívá, že úprava zákona byla krok správným směrem.

"Já jsem zrovna dnes absolvoval sněm starostů v našem okrese a žádné zvláštní starosti nevznikly," uvedl Kubera a zdůraznil, že novela se v jeho vidění netýká sněhu, ale odpovědnosti za majetek.

"Lidé, kteří uklízeli budou uklízet vyhláška nevyhláška i dál a ti, kteří neuklízeli nikdy, uklízet nebudou," shrnul Kubera.

Přehrát

00:00 / 00:00

Senátor ODS a primátor Teplic Jan Kubera předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák o úklidu chodníků

Vzhledem k aktuální meteorologické situaci v Evropě, ale třeba i ve Spojených státech podle něj nikdo takovéto kalamity neumí beze zbytku zvládat.

Nové problémy

Předseda Svazu měst a obcí Oldřich Vlasák podotýká, že obce mají v souvislosti s novou právní úpravou více starostí i nákladů.

"Dochází i k více stížnostem od občanů, že nemají uklizeno, a dochází ke konfliktům se státem nebo s krajem," tvrdí předseda Svazu měst a obcí a vysvětluje:

"Některé komunikace patří státu nebo kraji a hrne se z nich sníh na chodníky, které má uklízet město."

Dalším problémem jsou podle Vlasáka majetkoprávní vztahy. Ne všechny chodníky totiž patří obci, jsou i soukromé pozemky.

Zvýšení daně z nemovitosti?

Podle Vlasáka vyjde zákonná povinnost obce v celé České republice na desítky milionů korun. "Přesné odhady nemáme, to budeme vědět uprostřed zimy," dodal.

Senátor a zároveň primátor Kubera ale argumentuje tím, že se ušetřilo díky mírné zimě na konci minulého roku.

Někdejší pražský radní Petr Štěpánek už dříve uvedl, že novela zákona přímo nutí ke zvýšení daně z nemovitosti.

S takovým postojem do budoucna souhlasí i předseda Svazu města a obcí Oldřich Vlasák.

Senátor Kubera, jakožto odpůrce daně z nemovitosti, v této souvislosti napadá krok Fischerovy vlády, která určila pevný koeficient pro výpočet tohoto odvodu na 2.

"Nechápu, proč to vláda udělala. Zřejmě jí došly peníze a ví, že obce budou plakat, že nemají peníze, tak jim dala možnost, aby si je takto na klide vyzískaly," glosoval Kubera.

"Souhlasím s tím, že to byl nekoncepční krok a přišel krátce poté, co jsme si vymohli možnost určovat koeficient. Mnoho obcí naopak, aby dopad do rodinných rozpočtů nebyl tak velký, koeficient snižuje," prohlásil Oldřich Vlasák.

Senátor ODS Jan Kubera také připomněl, že by se Senát měl zabývat zrušením daně z nemovitosti a jejím nahrazením tzv. daní komunální.

Kateřina Křenová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme