Angelina Jolie jako vzor? Orgány by si kvůli hrozbě rakoviny nechalo vzít 57 % středoškolaček

Herečka Angelina Jolie si kvůli vysokému riziku rakoviny nechala odebrat ženské orgány. Stejně jako ona by se zachovalo 57 procent studentek středních škol, vyplývá z průzkumu společnosti Osvětová beseda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Angelina Jolie

Herečka Angelina Jolie | Zdroj: Reuters

Jolie si nechala odstranit prsní žlázy a vaječníky. Kvůli rodinné anamnéze zvolila tuto prevenci. Pravděpodobnost onemocnění byla 87 procent. Po vzoru herečky by o tom dalších osm procent dívek uvažovalo.

S onkologickým onemocněním ve své rodině se setkala více než polovina studentů. Studenti znají možnosti prevence, přesto se nevyhýbají rizikovým faktorům, jako je například kouření. Předcházet je možné i rakovině děložního čípku. Kondom zabrání šíření tzv. papilomavirům, které rakovinu způsobují.

Onkologické prevenci na středních školách se věnuje projekt Rakovina není náhoda. Lékaři a studenti posledních ročníků medicíny oslovili více než 15 tisíc mladých lidí.

Průzkum odstartoval v červnu, zapojilo se do něj 506 dívek a 446 chlapců ve věku od 15 do 19 let. Ukončen byl v listopadu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme