Části vinařů se nelíbí novela vinařského zákona, obávají se papírování

Část vinařů stále nesouhlasí s novelou vinařského zákona. Potvrdilo se to i dnes ve Velkých Bílovicích na jižní Moravě, kde jim změny představil ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrozny (ilustrační foto)

Hrozny (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Do Velkých Bílovic dnes s ministrem zemědělství přijelo debatovat asi 300 vinařů. Počet překvapil i samotného Jurečku.

Vinaři ale nejsou jednotní – jedni novelu vítají, druzí k ní mají výhrady. Obávají se především vyšší byrokratické zátěže.

Samostatnou kapitolou pak byli dovozci vína, kteří rozporovali hlavně tu část novely, která řeší dovoz nebaleného vína.

Nově bude muset být uskladněno po dobu deseti dní od dovozu. Během této doby může přijít kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) udělat odběr vzorků a do výsledku kontrol vinař nesmí s vínem nakládat.

Právě to se dovozcům nelíbí, protože rozbory mohou trvat i dva měsíce a firmy tak přicházejí o peníze.

Dovozci se ale obávají hlavně zpřísnění podmínek prodeje sudového vína. Vinotéky ho budou moci dále prodávat pouze za předpokladu, že budou sami výrobcem nebo příjemcem vína, tedy musí si výrobu takového vína u vinaře zadat a mít na něj platnou smlouvu. Dále musí vést evidenci, zaregistrovat se a jednou za rok provést kontrolní hlášení.

Novela vinařského zákona, kterou schválila vláda, by měla začít platit od příštího roku.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme