NKÚ loni podal devět trestních oznámení, například kvůli IT zakázkám

Kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v loňském roce provedli 40 akcí. Výsledkem jejich práce je devět trestních oznámení a na 60 oznámení o porušení rozpočtové kázně. Informují o nich ve své pravidelné výroční zprávě. Šéf úřadu Miloslav Kala ji na Hradě předal prezidentovi Miloši Zemanovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Jednalo se o velmi vážná porušení při správě cizího majetku, to znamená při správě státního majetku. Dále podezření dotačních podvodů a zkreslování údajů při žádostech o dotace,“ přiblížil prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Další oznámení se týkala také IT zakázek. Podle nedávných informací tři z oznámení podali kontroloři kvůli neprůhledným dotacím na podporu sportu v minulých letech.

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala si chválí, že se v poslední době zvyšuje odezva na práci jeho úřadu. S tím souhlasí i ministr pro lidská práva a předseda legislativní rady vlády Jiří Dienstbier z ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

NKÚ podal loni 9 trestních oznámení, uvádí to ve své výroční zprávě. Více zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

„Vláda se pravidelně zabývá kontrolními nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu a zpravidla ta odezva ze strany vlády je Nejvyšším kontrolním úřadem akceptována. Takže zpravidla i NKÚ to považuje za dostatečné,“ říká ministr.

Legislativní rada ve čtvrtek o několik týdnů odložila změnu zákona, který by měl pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu rozšířit. Nově by mohl prověřovat také hospodaření třeba krajů, obcí, státních podniků nebo příspěvkových organizací. Samosprávy se podle Dienstbiera nemusí těchto kontrol obávat.

„Někde byly i pochybnosti o tom, jestli tam náhodou nebylo politické zadání. Pokud je například ministerstvo, které provádí kontrolu a v jehož čele je politik. Čili myslím si, že i pro samosprávy je mnohem vhodnější a přijatelnější, pokud je bude kontrolovat nezávislá instituce než instituce politická,“ zmiňuje šéf legislativní rady a dodává:

„Takže já bych od toho očekával naopak větší míru ochrany samospráv a menší riziko politického zasahování do výsledků kontrol.“

Kontroloři NKÚ by se v budoucnu mohli zaměřit také například na zdravotní pojišťovny, veřejné vysoké školy nebo výzkumné instituce, včetně firem ovládaných státem, kraji nebo obcemi.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme