Prezident jmenoval Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti

Resort spravedlnosti má ode dneška nového šéfa. Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě ministrem Roberta Pelikána, kterého nominovalo hnutí ANO. Ve funkci vystřídal Helenu Válkovou rovněž z ANO. Jedním z prvních úkolů, které na Pelikána čekají, je dokončit nový zákon o státním zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident jmenoval Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti

Prezident jmenoval Roberta Pelikána ministrem spravedlnosti | Zdroj: ČTK

„Jsem rád, že mě pan nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman informoval, že už jste se v zásadě dohodli na zákonu o státním zastupitelství. Je-li tomu tak, těším se, že tento zákon půjde v dubnu do vlády, později do parlamentu a ke mně,“ pronesl po jmenování Roberta Pelikána prezident Miloš Zeman.

Definitivní znění návrhu zákona zatím nemá ani Unie státních zástupců. Prezident sdružení Zdeněk Matula ale očekává, že jednání proběhne v brzké době.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministra Pelikána čeká dokončení zákona o státním zastupitelství. Komentují prezident Unie státních zástupců Z. Matula a právník T. Němeček

„Dnes nového pana ministra pozvu na shromáždění našeho nejvyššího orgánu, které proběhne na konci března. Pakliže pan ministr pozvání přijme, tak i tam budeme mít možnost o zákonu diskutovat,“ dodává Matula.

K novému zákonu má prý unie zásadní výhradu. Vadí jí posilování politického vlivu na činnost státního zastupitelství.

Podobné výhrady má i publicista a právník Tomáš Němeček: „Skutečně potřeba vyřešit je to, že dnes je možné až příliš snadno odvolat nejvyššího státního zástupce. Vláda to může kdykoli učinit bez udání důvodu na návrh ministra spravedlnosti,“ vysvětluje Němeček.

Nový ministr spravedlnosti Robert Pelikán dnes také řekl, že se chce zaměřit také na boj s insolvenční mafií a s těmi, kdo obchodují s lidskou chudobou.

S ministerstvem se Pelikán nebude muset dlouho seznamovat, od loňského června tam pracoval jako náměstek pro legislativu. S novým ministrem vedení resortu výrazně omládne, zatímco Heleně Válkové bylo 64 let, Pelikánovi je 35.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o výměně v čele resortu spravedlnosti natočila redaktorka Lenka Jansová

„Samozřejmě je to hendikep, který budu mít, to je jasné, na druhou stranu si myslím, že mám něco za sebou, že koneckonců v právnické komunitě vyrůstám od malička, všichni mě tam znají, takže snad to nějak půjde,“ poznamenal ke svému věku Pelikán.

Bývalá ministryně Válková ve funkci proslula mimo jiné kontroverzním výrokem, že se za protektorátu Čechům zas tolik nedělo, nebo konflikty s podřízenými.

Kvůli sporům odešla z postu náměstkyně pro legislativu Hana Marvanová. Válková odvolala náměstka pro vězeňství Pavla Šterna a vyhazov dostal i šéf Vězeňské služby Petr Dohnal. Čelila také kritice kvůli neplnění legislativního plánu.

ANO si od ministra slibuje větší razanci

Možná i to přimělo ANO k rozhodnutí, že ji nahradí právě Pelikánem. Hnutí si od nového ministra slibuje větší razanci v čele resortu.

„Paní ministryně je pedagožka. Je odbornice na trestní právo. Není ale manažerka, takže má přátelský přístup. Ministr však musí resort řídit. Musí si postavit tým a dávat úkoly,“ uvedl v únoru šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková | Foto: Filip Jandourek

Pelikán je připravený představy hnutí naplnit.

„K té roli prostě patří to, že nemůžete hledat něco, na čem se shodnou úplně všichni, protože to bohužel v té politice nikdy neexistuje,“ poznamenal Pelikán.

O svých plánech v čele resortu mluvil Pelikán tento týden ve 20 minutách Radiožurnálu.

Někteří politici hodnotí nominaci Roberta Pelikána na ministra rozpačitě. Pokazují při tom na to, že za případné problémy, které na ministerstvu byly, nese Pelikán jako někdejší náměstek Válkové spoluzodpovědnost.

„Já ten výběr hodnotím jako tak trochu z bláta do louže,“ řekl třeba poslanec TOP 09 a člen ústavněprávního výboru Martin Plíšek.

Robert Pelikán | Foto: Český rozhlas

Lenka Jansová, kov, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme