Vláda na dopoledním zasedání projedná rozpočet i dopady řecké krize

Podoba rozpočtu na rok 2016 bude jedním z hlavních bodů dnešního jednání vlády. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky se během něj setká i s hejtmany. Zástupci krajů mají říct, kolik peněz z rozpočtu pro příští rok chtějí. Vláda vedle toho projedná dokument ministerstva financí o možném dopadu řeckého bankrotu na Česko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Premiér Sobotka už dříve řekl, že schodek může být až ve výši tří procent hrubého domácího produktu.

„Pohybujeme se kolem 2 procent hrubého domácího produktu a tempo snižování schodku v příštím období skutečně záleží na našem rozhodnutí,“ říká.

„Myslím si, že je tu určitá pružnost, pokud jde o výši stanovení schodku, ale současně je důležité, abychom financovali věci, které pokládáme za prioritní a které pocházejí z programového prohlášení vlády.“

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ale oznámil, že nepočítá se schodkem nad 70 miliard korun.

Vládní koalice musí rozpočet definitivně schválit a předložit sněmovně do konce září. Kromě toho pokračuje i vyjednávání o penězích pro jednotlivá ministerstva.

Deficit státního rozpočtu příští rok bude 70 miliard korun, shodla se vláda

Číst článek

Podle zátěžových testů České národní banky řecká krize údajně domácí ekonomiku neohrozí.

S tím souhlasí i ministr financí Andrej Babiš. Evropská unie by se proto podle něj neměla snažit bankrotu Řecka zabránit:

„Je jasné, že Řecko dluhy nemůže nikdy zaplatit. Pokud ostatní státy jako Španělsko a Portugalsko měly problémy a dostály svým závazkům, není důvod dělat výjimku.“

Ekonom Lukáš Kovanda ale upozorňuje, že případný bankrot Řecka by mohl odstartovat podobnou ekonomickou krizi, jako byla ta na konci minulého desetiletí.

„Potenciální odchod Řecka z eurozóny by byl krizí, která je mnohonásobná svým rozsahem než pád banky Lehman Brothers v roce 2008,“ vysvětluje Kovanda.

Laura Havlová, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme