Změny v policii zástěrkou pro odstřelení Šlachty? Žalobci od rána vyslýchají Tuhého s náměstkem

Od pondělního rána olomoučtí žalobci na policejním prezidiu vyslýchají policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Policejní špičky podávají vysvětlení kvůli údajnému plánu na odstranění šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty. Do pražského sídla prezidia dorazil náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár a státní zástupce Petr Šereda.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž)

Robert Šlachta a Tomáš Tuhý (fotokoláž) | Foto: Český rozhlas

Komár minulý týden spojil chystanou reorganizaci policie s tři roky starými plány na odstranění Šlachty z čela protimafiánského útvaru. Vyšetřovatelé na ně narazili při prověřování dvou kauz dozorovaných Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci. ÚOOZ se podle žalobce měla spojit s dalším útvarem s celorepublikovou působností. Jako motiv zbavit se šéfa ÚOOZ mohla být podle Komára snaha získat citlivé informace ze živých kauz. Informaci o pondělním výslechu přinesla Česká televize.

Informace o plánu vyslechnout Tuhého s Laubem vyvolala ostrou kritiku, policisté ji interpretovali jako nátlak na zastavení plánované změny: spojení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD) předali služební záznam o telefonátech žalobců. "O těchto záznamech jsem včera informoval nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Pokud by mělo jít o účelové chovaní státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost," reagoval ministr.

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan ale označil veškeré obavy z nátlaku jako liché. "Stejným způsobem bylo postupováno, když byl pan policejní prezident vytěžován ve věci úniku informací a stejně jako v tom případě s ním bylo s ohledem na jeho pracovní vytížení domluveno místo, termín a čas podání vysvětlení. Hrozně si to tehdy pochvaloval, že to je výborné a úžasné, že za ním nepřijde nikdo uniformovaný do pracovny, a byl velmi spokojen. Takto je postupováno standardně a nevidím důvod, proč to u obou pánů vyvolalo takové vášně," uvedl Ištvan pro Český rozhlas.

Tahanice kolem změn v policii vyvolala i koaliční krizi v čele s ostrou roztržkou mezi Chovancem a vicepremiérem Andrejem Babišem (ANO). Ministr vnitra oznámil, že nevidí důvod plán na reorganizaci policie podepsat a učiní tak po úterním jednání Bezpečnostní rady státu. Babiš obratem reagoval, že pokud tak Chovanec učiní, bude chtít jeho rezignaci. Oba politici se v pondělí kvůli tématu mají sejít s prezidentem Milošem Zemanem.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme