Řád maltézských rytířů chce vrátit pozemky na Bruntálsku, soudí se s obcí Hlinka

Jedna z nejmenších vesnic na Bruntálsku, obec Hlinka, může přijít o velkou část své rozlohy. Řád maltézských rytířů chce vrátit více než 100 hektarů pozemků, na kterých jsou pole, ale také třeba fotbalové hřiště. Pro vesnici je výnos z nájmu velmi důležitý a bez těchto pozemků se obecní rozpočet neobejde. Spor už řeší soud.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii

Erb řádu Maltézských rytířů na fasádě kostela San Giovannino dei Cavalieri ve Florencii | Foto: GNU General Public License, verze 1.2, Sailko

„Já jsem tady od roku 1965 a můžu vám říct, že ta vesnice... Kdysi to byla vesnice, teď už je to vesnička,“ říká paní Dáša z Hlinky. Přiznává, že církevním restitucím nerozumí, ale podobně jako mnozí další je přesvědčená, že ztráta pozemků by postupné vylidňování této části ještě urychlila.

„Když přijedou děti, tak si to tady pochvalují. Ale co z toho, ony tady nebudou, když není práce.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Řád maltézských rytířů se soudí s obcí Hlinka u polské hranice o pozemky. Reportáž Martina Knitla

Pro starostu Hlinky Marcela Chovančáka zvoleného za Starosty a nezávislé byla soudní obsílka velkým překvapením.

„Moje reakce byla - proč? Nedokázal jsem tomu uvěřit, že někdo může něco takového po nás chtít. Takové zděšení,“ popisuje starosta.

Hlinka získala pozemky od státu

Obec je samostatná od roku 1991. Tehdy získala od státu pozemky, o které teď usilují maltézští rytíři. Je na nich i hřiště s brankami.

„Byť nemáme žádný fotbalový klub, ale pro naši obec to je velmi důležité, strategické místo. V rámci toho se bavíme i o zahradách přilehlých k našim rodinným domům. O ty pozemky by měli také přijít,“ přibližuje Chovančák.

Variantu, že by obec o pozemky skutečně přišla, si starosta podle svých slov dost dobře neumí představit. „Teď jsou na tahu právníci řádu maltézských rytířů, kteří mají doložit důvod konfiskace majetku,“ dodává.

K soudu ale starosta nechodí sám, spor se týká i Pozemkového úřadu. Ten se ale vyjádří až poté, co soudce rozhodne. Maltézští rytíři věří, že v jejich prospěch.

„Pozemky byly v minulosti převedeny na obec Hlinka na Bruntálsku v rozporu se zákonem. Nejde nám v podstatě o nic jiného, než aby nezávislý soud určil, kdo je skutečným vlastníkem těchto pozemků,“ říká zástupce řádu Michal Peterka.

Jasněji by mohlo být ještě v únoru, kdy se všichni znovu sejdou u soudu.


Zvětšit mapu

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme