Nový sníh zaměstnal silničáře po celé republice

Sněhové závěje a jazyky komplikují dopravu v několika krajích České republiky. Silnice jsou mokré a řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Větší problémy se ale zatím nevyskytly. Větší problémy jsou na železnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řidič pluhu si v Liberci čistí stěrače od námrazy.

Řidič pluhu si v Liberci čistí stěrače od námrazy. | Zdroj: ČTK

Kvůli sněhové kalamitě jsou stále mimo provoz čtyři železniční tratě ve Středočeském kraji. Na všech vlaky nahradila autobusová doprava. Pracovníci Správy železniční dopravní cesty předpokládají, že ještě dnes tratě pomocí fréz zprůjezdní.

Od rána už se podařilo zprovoznit dva úseky zavátých tratí na Moravě a jeden v severních Čechách. Vlaky zatím nejezdí na tratích Čistá - Kralovice u Rakovníka, Kolín - Ledečko, Rudná u Prahy - Hostivice a Bečváry - Uhlířské Janovice.

Sníh připadl přes noc i na Liberecku. Dnes jen kolem patnácti až dvaceti centimetrů. I zde jsou hlavní tahy většinou mokré po chemickém posypu, místy se zbytky sněhu u krajnic. Silnice druhých tříd jsou místy s ujetou vrstvou.

Problémy mohou mít řidiči na horských silnicích třetích tříd, kde se stále jen pluhuje, což je kvůli všudypřítomnému nárazovému větru bohužel marně. Silnice se tak za malou chvíli po projetí pluhů znovu uzavírají.

Na Liberecku zuří stále místy sněhová vánice. Děje se tak sice s občasnými přestávkami, ale vítr tady podle odhadů silničářů dosahuje rychlosti kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu.

Kromě toho, že je špatná viditelnost, musí řidiči počítat s tím, že na některých silnicích druhých nebo dokonce prvních tříd jsou stále sněhové jazyky. Na Jablonecku jsou silnice směrem na Turnov a Železný Brod už mokré a hlavní tahy jsou ošetřené chemicky. I tady ale ještě sněží.

Čeká se nápor lyžařů

Nejvíce sněhu hlásí tradičně Jilemnicko a Semislko, okolí Kořenova, Příchovec a Bedřichov. Co se Krkonoš týče, tak na Benecko a Mísečky se určitě nedostanou řidiči bez sněhových řetězů. Silnice jsou kvůli sněhovým mantinelům hodně zúžené a z toho plyne i další problém, se kterým už dnes od rána bojují i lyžařská střediska, ubylo místo na parkovištích. Kvůli haldám sněhu se hůř vyklízí a údržba bude nutná i přes den. Pokud je to jen trochu možné,doporučují i správci areálu použít skibusy a nechat tentokrát svoje auta v klidu doma.

Nápor víkendových lyžařů se očekává o tomto víkendu mimořádný. Vše navíc zkomplikuje už tradiční sobotní výměna turnusů, která dokáže sinici z Harrachova do Hrádku nad Nisou zablokovat kolonami na téměř celé dopoledne.

Lukáš Vincourek, Ivana Schoffelová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme