Pět firem má zájem o obnovu vyhořelého Libušína. Odhadovaná cena je 80 milionů

Celkem pět uchazečů chce pracovat na obnově vyhořelé chaty Libušín na Pustevnách. Vedení Valašského muzea v přírodě dnes otevřelo obálky s jejich nabídkami. Odhadovaná cena oprav národní kulturní památky je 80 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libušín den po požáru

Libušín den po požáru | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

Výběrová komise bude v následujících týdnech nabídky prověřovat.

Zájemci musí například prokázat zkušenosti s obnovou jiné kulturní památky - opravy se totiž musí provést původními technologiemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pět firem má zájem o obnovu vyhořelé chaty Libušín. Více zjišťovala redaktorka Jana Čadová

„Samozřejmě je to složitá rekonstrukce. Tak jsme měli speciální požadavky na restaurátorské práce, protože jsou tam sgrafita od Mikoláše Alše, na nátěry a na opracování dřeva,“ říká technický náměstek muzea Milan Gesierich.

S obnovou chce muzeum začít ještě letos na jaře. K opravám potřebují dřevo ze zimní těžby. Termín zahájení prací na novém Libušínu tedy záleží nejen na tom, kdy skončí soutěž, ale také na tom, jak dlouhá bude zima - aby se dřevo stihlo vytěžit.

Chata Libušín sloužící jako restaurace shořela v noci na 3. března 2014. Policie koncem loňského roku obvinila muže z Karvinska, který údajně zanedbal rekonstrukci komína budovy.

Libušín - Pustevny | Foto: Český rozhlas

ČRo, Jana Čadová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme