Keňan Kipruto zaběhl ve steeplu olympijský rekord. Český kladivář Melich nepostoupil do finále

Keňan Conseslus Kipruto zvítězil na olympijských hrách v Riu de Janeiru v závodě na 3000 metrů překážek v čase 8:03,28, což je v této disciplíně devátý triumf Keni v řadě. Druhý doběhl Američan Evan Jager, za ním skončil obhájce titulu Keňan Ezekiel Kemboi, který byl ale diskvalifikován za vyšlápnutí z dráhy a na jeho místo se posunul Francouz Mekhissi. Český kladivář Lukáš Melich nepostoupil s výkonem 73,14 do finále a skončil na patnáctém místě. K postupu mu chybělo třiatřicet centimetrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Keňan Conseslus Kipruto zaběhl v závodě na 3000 metrů překážek olympijský rekord

Keňan Conseslus Kipruto zaběhl v závodě na 3000 metrů překážek olympijský rekord | Zdroj: Reuters

„Mrzí to, přece jenom patnácté místo není špatné, když mě sem dobírali víceméně jako posledního, ale třicet tři dál a mohlo to být hodně veselejší,“ litoval český kladivář, jehož letošní maximum je 75,97. Ve finále bude chybět i jednička světových tabulek Polák Pawel Fajdek. Ten posílá kladivo běžně na hranici osmdesáti metrů, ale v Riu hodil jen dvaasedmdesát a skončil sedmnáctý.

„Je to těžké, on tu byl za jednoznačného favorita, takže ten tlak je obrovský, kdo si to nezkusí, tak neví. Málo lidí tohle zvládá a on to evidentně dneska nezvládl,“ podotkl Melich. „Na tréninku házel 82 metrů s prstem v nose. Ale všichni ho brali dopředu jako absolutního vítěze, a jak je vidět, tak ten tlak je obrovský,“ dodal.

Melich byl na olympijských hrách v Londýně šestý. V roce 2013 získal bronz na mistrovství světa v Moskvě. Na olympiádu v Riu se dostal jen díky pozvánce Mezinárodní atletické federace, jelikož nominační limit sedmasedmdesát metrů nesplnil.

Teprve jednadvacetiletý Keňan je dvojnásobným vicemistrem světa a k tomu teď přidal zlatou olympijskou medaili. Svému soupeři krajanovi Kemboiovi začal utíkat už v začátku cílové roviny a potom už si první místo pohlídal s klidem a ještě k tomu překonal olympijský rekord.

„Viděl jsem na obrazovce, že mám velký náskok, že už mě nikdo nedostihne. Tak jsem začal slavit. Kemboi už mi řekl, že jsem převzal vládu nad steeplem, tím mě nesmírně potěšil,“ řekl Kipruto.

A právě krajan Kemboi je ve steeplu velmi úspěšný. Zvítězil v Aténách a v Londýně. K tomu získal ještě čtyři zlaté medaile a tři stříbrné na mistrovství světa.

„Tohle byla moje čtvrtá olympiáda a chci vám říct, že jsem právě skončil s atletikou. Někdy se prostě skončit musí a já se rozhodl, že to bude dneska,“ řekl Kemboi.

Do finále běhu pětikilometrové trati postoupil Brit Mohamed Farah, který na deseti kilometrech vybojoval zlatou medaili s časem 27:05,17. Farah obhajuje zlato na obou tratích a jeden krok už zvládl. Double obhájil v 70. letech Fin Lasse Virén.

Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme