Snili o tom, že si ve finále zahází spolu. Teď trio oštěpařů vyhlíží medaile

V české historii se ještě nikdy nestalo, aby do finále jedné atletické disciplíny na olympijských hrách postoupili hned tři čeští závodníci. Poprvé se to podařilo ve čtvrtek ráno středoevropského letního času třem oštěpařům a svěřencům Jana Železného – Petru Frydrychovi, Jakubu Vadlejchovi a Vítězslavu Veselému.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch je jedním z trojice úspěšných českých oštěpařů

Jakub Vadlejch je jedním z trojice úspěšných českých oštěpařů | Zdroj: Reuters

„Je to super, protože celý rok spolu trénujeme a jsme dobří kamarádi, kteří mají jednoho trenéra. Myslím si, že všichni můžeme bojovat o nejvyšší příčky,“ věří před finále Petr Frydrych.

Ten si zajistil účast mezi nejlepší dvanáctkou až posledním třetím pokusem, kdy přehodil kvalifikační limit 83 metrů a napodobil tak svého parťáka Jakuba Vadlejcha, který si zajistil postup o pár desítek minut dříve v první kvalifikační skupině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tři finalisty v jedné disciplíně má česká atletika na olympijských hrách poprvé v historii. V Riu vyzpovídal úspěšné oštěpaře Petr Kadeřábek

Jediný, kdo se přes limit nedostal, byl Vítězslav Veselý, ale jen o 15 centimetrů, a tak i on se mohl těšit, že si ve finále olympijských her zahází se svými dvěma kamarády.

„Vždycky jsme snili o tom, že půjdeme do finále ve trojce. Už se nám to povedlo na mistrovství Evropy a ještě ten samý rok na olympiádě. Jsem rád, že celá práce trenéra nese ovoce. Když něčemu věnujete energii a ono to pak nevyjde, je to škoda. Je super, že nám to vychází,“ těší Veselého.

Vycházet by to mohlo i v sobotu od druhé hodiny ranní, kdy finále oštěpařů na Olympijském stadionu začne. Pomoci by mohla i atmosféra.

Mezi oštěpaři totiž není ani jeden Brazilec a domácí fanoušci tak fandí všem. „Atmosféra byla skvělá, přišlo se podívat i dost Čechů,“ liboval si třetí z oštěpařské party Vadlejch.

Petr Kadeřábek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme