ČLK: Beznadějná léčba by se neměla prodlužovat

Neprodlužovat beznadějnou léčbu, toto doporučení České lékařské komory, které platí ode dneška, přivítali jak lékaři, tak ředitelé nemocnic. Týká se pacientů, kteří jsou na prahu smrti a jejich nemoc se nedá vyléčit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice. Ilustrační foto.

Nemocnice. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Několik jich má také pražská Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Její ředitel Marek Zeman říká, že o peníze na léčbu ale nejde:

Přehrát

00:00 / 00:00

Co znamená nepokračovat v léčbě vysvětlila na Radiožurnálu Jana Prausová, primářka Radioterapeuticko onkologického oddělení Fakultní nemocnice Motol.

"Každé velké oddělení má samozřejmě svůj rozpočet, nicméně peníze jsou jen podružným problémem. Ale protahovat život jen tak, že do něj bude lito množství antibiotik a drahých roztoků, nemá cenu."

Podle Marka čekali zdravotníci na podobné opatření několik let: "Pomůže nám v situaci, kdy je pacient v těžkém stavu, nevyléčitelně nemocný, ve stavu, kdy léčba prodlužuje jeho utrpení. Zamezí se tak nedůstojnému umírání."

"Naší povinností je pacientům za každých okolností pomáhat. Ovšem přijde situace, kdy pokračování v léčbě znamená prodlužování utrpení a zhoršování nežádoucích účinků, které léčba přináší, aniž bychom dokázali pacientovi pomoci," vysvětluje Jana Prausová, primářka Radioterapeuticko onkologického oddělení Fakultní nemocnice Motol a dodává:

"Ono ,neprodlužovat' tedy neznamená, že bychom se o pacienta dále nestarali. Naopak. Znamená to podpůrnou léčbou se mu snažit zachovat co nejlepší kvalitu života až do jeho posledních dnů a věnovat se především jeho ošetřovatelské péči."

Nejde o euthanasii

Doporučení je nezávazné, ale lékaři ho vítají. Jak dřív řekl Českému rozhlasu Marek Vácha, přednosta Ústavu lékařské etiky Univerzity Karlovy, jde o jeden z nejtěžších problémů moderní medicíny:

"Obecné pravidlo říká, že jsme svým pacientům zavázáni péčí, ale nejsme jim zavázáni léčbou. U celé řady pacientů jsme v koncích s našimi znalostmi, nejsme schopni pacientovi pomoci. To znamená, že musíme léčbu ukončit, protože již žádnou nemáme."

Eutanazii nicméně Česká lékařská komora i dál jednoznačně odmítá. Ministerstvo zdravotnictví oceňuje odvahu, s jakou se pustila do tak kontroverzního tématu, jako je péče o umírající. Nepovažuje ale doporučení za nic zásadně nového.

Lenka Jansová, Jan Piroch, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme