Naivní, populistické, hloupé, říká Douda o nových pravidlech pro zabavování drog

Policisté by od ledna měli mít možnost zabavit i malé množství drogy. Příslušnou změnu zákona dnes odsouhlasila vláda. Podle novely by policie mohla požádat o vydání omamné látky i ty, kteří spáchají pouze přestupek. Zatím může zajistit drogy jen tehdy, pokud se lidé jejich držením či výrobou dopustí trestného činu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Douda

Ivan Douda | Foto: Lenka Paličková

Od možnost využít blokové řízení a právo zabavit ‚menší než malé‘ množství drog si ministři slibují levnější a rychlejší proceduru, která povede k potrestání viníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatel střediska Drop In Ivan Douda ve Stalo se dnes Radiožurnálu

Zakladatel střediska Drop In pro prevenci a léčbu drogových závislostí Ivan Douda ale považuje úpravu za více politické než praktické rozhodnutí, které naopak bude stát víc peněz.

„Vidím to jako jenom jako populistické, velmi zjednodušené a naivní posílení jakýchsi represivních ideálů,“ řekl Douda ve vysílání Radiožurnálu.

Doposud policie trestala pouze přestupkem držení do 15 gramů marihuany, 1,5 gramu heroinu, jeden gram kokainu, dva gramy pervitinu, čtyři tablety extáze nebo čtyřicet lysohlávek. Od Nového roku by se to mělo změnit.

„Když vezmete heroinistovi jeho malou dávku na úrovni třeba jednoho gramu, to znamená malé množství a přestupek, nějak ji zlikvidujete, uděláte na to komisi, někde to budete hlídat a tak dál, to znamená obrovské náklady, tak on půjde, vykrade auto a stejně si dávku nějak opatří. Čili paradoxně můžete kriminalitu zvýšit,“ míní Douda.

'Represe nic neřeší'

Minulý týden Evropská unie zveřejnila zprávu, podle které přibývá závislých na drogách, zároveň ovšem jde méně peněz na protidrogovou prevenci. Podle Doudy právě represe zbytečně odčerpává prostředky institucím, které se prevenci věnují.

„Bohužel stále převažuje to populistické, naivní, možná hloupé, ale politické ve vztahu k ne dobře informovaným voličům, že zpřísníme zákony, posílíme policii a ona to vyřeší. Nikde to zatím nepřineslo nic dobrého,“ podotkl Douda.

Martin Hromádka, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme