Svět udělal historickou chybu, reaguje Izrael na dohodu s Íránem. Obama ji hájí

Svět se dohodl s Íránem na omezení jeho jaderného programu. Od příštího roku začne Teherán zavírat některá svá jaderná zařízení. OSN a západní země za to uvolní ekonomické sankce. Někteří světoví politici mluví o dohodě v superlativech. Silná kritika zaznívá z Izraele, ale například i z amerického Kongresu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Írán a světové mocnosti dosáhly na jednání ve Vídni dohody ohledně íránského jaderného programu.

Írán a světové mocnosti dosáhly na jednání ve Vídni dohody ohledně íránského jaderného programu. | Zdroj: Reuters

„Mám velkou radost, že Íránská islámská republika dospěla po 23 měsících jednání se šesti světovými velmocemi k tomuto klíčovému okamžiku,“ prohlásil po uzavření dohody íránský prezident Hasan Rouhání. V této souvislosti mluví o nové kapitole vztahů se světem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Západ se dohodl s Íránem na omezení jaderného programu. Reakce zmapoval Jan Prokeš

Velký ohlas má zdárný konec diplomatického maratonu mezi řadovými Íránci. Mnozí očekávají lepší živobytí díky konci sankcí.

„Potěší to mnoho lidí, mladí budou slavit v ulicích. Asi za čtyři dny ale uvidí, že se nic nezměnilo. Budou muset počkat, než dohoda začne ovlivňovat ekonomiku či přímo jejich životy. V mentální rovině to ale bude mít okamžitý pozitivní dopad,“ popsal íránský politický analytik Emad Abshenasan.

Reformně orientované deníky například vykreslují íránského ministra zahraničí, který vedl jednání, jakožto íránského hrdinu.

Rozporuplné reakce

Dohodu ale kritizuje íránská i americká konzervativní opozice. Americký prezident Barack Obama je kvůli námluvám s Íránem už delší dobu pod palbou kritiky opozičních republikánů. Podle nich není možné Íránu věřit.

Západ se dohodl s Íránem na omezení jaderného programu

Číst článek

Po uzavření dohody odsoudila oteplování vztahů celá plejáda potenciálních prezidentských kandidátů za Republikánskou stranu. Například Lindsey Graham označil pakt za možný trest smrti pro Izrael. Obama ale trvá na tom, že smlouva s Íránem není založená na důvěře, nýbrž na ověřování.

„Bez dohody by íránský jaderný program neměl omezení. Mohli by vyrábět, obsluhovat a testovat další centrifugy k obohacení uranu. Mohli by provozovat reaktor, schopný vyrábět plutonium pro jadernou bombu. A my bychom neměli žádnou možnost prověřit jejich skryté jaderné aktivity,“ zdůvodnil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zkritizoval dohodu s Íránem | Foto: Reuters

Nejhlasitější nesouhlas s dohodou ohledně íránského jaderného programu pak zaznívá z Izraele.

„Takto to vypadá, když se někdo snaží dohodnout za každou cenu. Už z prvních informací můžeme soudit, že tímto dokumentem udělal svět velkou historickou chybu,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Podle něj dohoda přinese Íránu stovky miliard dolarů k financování jeho mašinerie teroru a expanze.

Dalekosáhlé dopady

Íránské ministerstvo ropného průmyslu už vyhlásilo, že se díky uvolněným sankcím vrátí na evropské trhy a hodlá expandovat v Asii.

Zbrojní embargo vůči Íránu zůstane v platnosti minimálně pět let. Navzdory tomu bude podle Moskvy možné, aby Rusko už brzy začalo pod kontrolou OSN se zbrojními vývozy do Íránu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svět se s Íránem dohodl na omezení jeho jaderného programu. Více Irena Kalhousová, blízkovýchodní analytička z London School of Economics

Rusové také spoléhají na starší slib USA, že v případě dohody ustoupí od plánů na vybudování protiraketové obrany v Evropě.

Saúdská Arábie, která je hlavním regionální rivalem Íránu, zatím k dohodě nevydala oficiální reakci.

Dokončení rozhovorů naopak kvitoval prezident Sýrie Bašár Asad, který vede válku proti velké části spoluobčanů a spoléhá na íránskou podporu.

Podle prezidenta Francie Francoise Hollanda by teď měl Teherán i díky pozitivním ekonomickým efektům dohody přispět k vyřešení syrského konfliktu.

Štěpán Macháček, Jan Prokeš, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme