Rada OSN zpřísnila opatření proti Severní Koreji, kvůli jaderným testům

Severní Korea čelí novým mezinárodním sankcím. Na rozšíření opatření se dnes jednomyslně dohodla Rada bezpečnosti OSN. Reagovala tak na lednový jaderný test Pchjongjangu a odpálení severokorejské rakety dlouhého doletu v únoru. Přijatá rezoluce je údajně nejpřísnější za posledních 20 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zasedání Rady bezpečnosti OSN (ilustrační foto)

Zasedání Rady bezpečnosti OSN (ilustrační foto) | Foto: public domain, White House Press Office

Nová opatření vůči KLDR zahrnují například důkladné prověřování nákladu, který se dováží nebo vyváží ze země. Zcela zakázán má být prodej lehkých zbraní.

Na sankční listině nově figurují obchodní zástupci KLDR v Sýrii, Íránu a Vietnamu. Podle agentury Reuters se sankce týkají celkem 16 lidí a 12 severokorejských subjektů.

Dotčeným osobám budou členské státy OSN bránit ve vstupu na území. Firmám a organizacím zmrazí majetek.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová po hlasování zdůraznila, že cílem rezoluce je odříznout Pchjongjang od finančních prostředků na jaderné a zbrojní programy:

„Právě kvůli nim, a v souladu s touto rezolucí, bude veškerý náklad přepravovaný Severní Koreou nebo do Severní Koreje považován za podezřelý. Od ostatních států pak budeme vyžadovat, aby kontrolovaly veškerou leteckou, pozemní nebo námořní dopravu. To je nesmírně důležité.“

K návratu k dialogu vyzval čínský velvyslanec při OSN Liou Ťie-i: „Dnešní přijetí rezoluce by se mělo stát novým výchozím bodem a základním kamenem pro politické urovnání jaderné otázky na Korejském poloostrově.“

Sdělil také, že Peking má výhrady k možnému rozmístění pokročilého amerického protiraketového systému v Jižní Koreji.

O prosazení nových sankcí kvůli jadernému testu volaly Spojené státy, Japonsko a západní země. Čína se dlouho zdráhala opatření přijmout. Prý by mohlo dojít k destabilizaci tamního režimu.

Severní Korea je kvůli zkouškám jaderných zbraní a testům mezikontinentálních balistických raket vystavena mezinárodním sankcím už řadu let. V platnosti je například embargo na dodávky zbraní, zakázán je dovoz a vývoz jaderné a raketové technologie. Do Severní Koreje se nesmí vyvážet ani luxusní zboží.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme