EU a Afrika se radí o migraci. Druhý den summitu by měl přinést konkrétní výsledky

Druhý den se na Maltě koná summit, který by měl Evropě ulehčit zvládání migrační krize. Kromě představitelů 28 členských zemí Evropské unie přijeli do Valletty i zástupci více než třicítky afrických zemí. Dnešní jednání by měla přinést první konkrétní výsledky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Představitelé zemí EU a Afriky na společné fotografii na summitu ve Valletě

Představitelé zemí EU a Afriky na společné fotografii na summitu ve Valletě | Zdroj: Reuters

Summit chvílemi působí spíš jako tržiště. Novináři pokřikují na státníky, kteří procházejí kolem. Chtějí od nich slyšet aspoň slovo nebo větu k tomu, o čem se na summitu jedná.

Zastaví se jen někteří. Třeba prezident Nigeru Mahamadou Issoufou. Podle něj je pro africké země, ať jsou tranzitní, nebo patří k těm, odkud migranti přímo odcházejí, klíčová rozvojová pomoc a hospodářský rozvoj.

Přehrát

00:00 / 00:00

První den summitu na Maltě přiblížil zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

V tom by se měli afričtí politici dočkat. Evropská unie spustí po maltském summitu přípravu takzvaného svěřeneckého fondu pro Afriku, kde chce tyto projekty financovat částkou skoro dvou miliard eur, Česko slíbilo 600 tisíc eur.

Pro některé africké politiky je však tahle pomoc možná až překvapivě samozřejmá.

Prezident Senegalu Macky Sall vidí odpovědnost na straně Evropy, takže je podle něj přirozené, že mají Evropané Africe finančně pomáhat. Ani on však nechce, aby Afrika donekonečna posílala do Evropy migranty, hlavní je podle něj rozvoj jeho kontinentu.

Bez povšimnutí míjí novináře maďarský premiér Orbán, britský premiér Cameron i předseda Evropské rady Donald Tusk. Zastavuje se naopak – podle očekávání – německá kancléřka Angela Merkelová. Podle ní Evropa s Afrikou potřebují přátelský vztah, ve kterém jsou však zakotvené i povinnosti.

Merkelová chce od summitu taky intenzivnější boj proti pašerákům lidí.

O důslednějším boji s převaděči a obchodníky s lidmi jako o „prevenci migrace“ mluví i český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Pak jde kolem ještě rakouský kancléř Werner Faymann. Říká, že Rakousko coby výrazná tranzitní země pro uprchlíky, ani Německo jako klíčová cílová země, do Evropy nikoho nezvaly, ale že pořádek po migrační krizi je prý potřeba udělat lidsky a s ohledem na práva těch, kteří opravdu potřebují ochranu.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme