Na cestě předvolební Amerikou: Největší téma? Počasí, říká Bill z Jižní Karolíny

Předem rozhodnutá bitva. I tak na první pohled může vypadat situace v Jižní Karolíně, kde podle průzkumů v boji o prezidentské křeslo výrazně vede republikán Donald Trump. Blížící se klání tady proto nic nepřipomíná, hlásí z historického města Charleston zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd. Dojmy ze třetí zastávky na cestě z Floridy do New Yorku popsal v dalším dílu reportážního seriálu o amerických volbách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jižní Karolína je podle průzkumů rozhodnutá pro republikánského kandidáta Donalda Trumpa

Jižní Karolína je podle průzkumů rozhodnutá pro republikánského kandidáta Donalda Trumpa | Zdroj: Reuters

Williama, který pracuje u soudu v Charlestonu, údiv cizince nad chybějícími portréty prezidentských kandidátů nepřekvapuje. Trump je přesvědčen o tom, že tu jasně vyhraje, říká. Proto v Charlestonu nemusí dělat kampaň. A Hillary už to prý dávno vzdala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po Spojených státech jsou rozesety plakáty a billboardy s prezidentskými kandidáty. V Jižní Karolíně ale chybí, hlásí z Charlestonu zvláštní zpravodaj Jan Šmíd

Oba kandidáti nemají žádnou základnu ani v Columbii, nejdůležitějším městě Jižní Karolíny, dodává.

Hillary ale podle něj přesto získá hlas snad všech žen ve státě, zcela určitě všech černošek. Boj tak podle něj ještě může být zajímavý.

Dvaadvacetiletý Lassana se v Charlestonu narodil a říká, že město je veselé, když má být veselé, a zcela mrtvé, když tomu tak má být. Pak svou filozofickou myšlenku rozvádí - během dne město rozhýbají turisté, zato večer a v noci na ulici moc lidí nenajdete.

Na otázku, koho bude volit, odpovídá jasně. Trumpa. Imponuje mu totiž jeho osobnost. Prezident musí přijímat komplikovaná rozhodnutí a republikánský kandidát by s tím podle něj problém neměl. Umí jednat rázně.

Tři reportéři na cestě předvolební Amerikou. Sledujte je krok za krokem

Číst článek

O volbách se tady moc nemluví, každý je považuje za rozhodnuté, říká a s typickou jižanskou pomalostí dodává, že ho zajímá hlavně to, jak dokáží oba kandidáti jednak pod tlakem, zda zachovají chladnou hlavu.

Právě tato vlastnost je na jihu běžná. Bill si totiž z ničeho problém nedělá, ostatně stejně jako ostatní obyvatelé Charlestonu. Na otázku, jaké téma je pro ně klíčové a o co se zajímají nejvíce, odpovídá jednoslovně – počasí.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme