Nový Zéland zasáhly další otřesy. Zemětřesení poškodilo silnice, na budovách jsou praskliny

Po nedělním zemětřesení postihly Nový Zéland další otřesy, tentokrát o síle 6,2 stupně. Zasáhly opět zejména východní pobřeží méně obydleného Jižního ostrova v okolí města Christchurch. Poškozeny jsou desítky domů a silnice. Novozélandské úřady doporučují lidem, aby kvůli vysokým vlnám nechodili na pobřeží. Podle civilní obrany mohly v některých oblastech dosahovat výšky až pěti metrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemětřesení na Novém Zélandu doprovázely sesuvy půdy. Tři krávy se zachránily na  malém ostrůvku

Zemětřesení na Novém Zélandu doprovázely sesuvy půdy. Tři krávy se zachránily na malém ostrůvku | Zdroj: ČTK

Otřesy poškodily místní silnice a železnice, říká česká novinářka na Novém Zélandu Eva Hanáková.

„Na některých silnicích jsou díry. Úřady vyzývaly lidi, aby na dané úseky nejezdili. Vlak, který objíždí místní pobřeží, je zrušený,“ popisuje Hanáková.

Poškozeny jsou také desítky domů nejen přímo v této oblasti, ale i v metropoli Wellingtonu ležící na Severním ostrově, uvedla místní média. Škody podle premiéra Johna Keye dosáhnou nejméně několika miliard novozélandských dolarů. „Je to naprostá devastace. Budou to měsíce práce," uvedl Key podle agentury Reuters.

Kameny a suť navalená zemětřesením vytvořily v řece Clarence přírodní přehradu, která způsobila kumulaci velkého množství vody. Po několika hodinách se hráz protrhla, obyvatelé řídce obydlených osad po proudu se ocitli v ohrožení a úřady jim doporučily okamžitou evakuaci. Na téže řece se pohřešuje skupina kajakářů, kteří ji sjížděli v době protržení hráze.

Nový Zéland zasáhly další otřesy. Zemětřesení poškodilo železnici u přístavního města Kaikoura | Foto: ČTK/AP

Zemětřesení na Novém Zélandu doprovázely sesuvy půdy. Tři krávy se zachránily na malém ostrůvku | Foto: ČTK/AP

Záchranářům se z trosek domů podařilo vytáhnout již řadu lidí včetně stoleté ženy v přístavním městě Kaikoura. Její mladší příbuzný takové štěstí neměl a je jednou ze dvou dosud registrovaných obětí. Druhý člověk zemřel na infarkt.

Úřady se obávají, že třetí obětí se může stát řidič kamionu, kterého i s vozem zasypal sesuv půdy na pobřežní silnici u Kaikoury. Toto turistické centrum zasáhlo nedělní zemětřesení nejvíce.

Podle americké geologické služby bylo ohnisko otřesů o síle 7,8 stupně mělké, jen asi deset kilometrů pod zemí. Otřesy byly údajně cítit po celé zemi od Aucklandu na severu až po Dunedin na jihu.

Nový Zéland leží v oblasti takzvaného Ohnivého kruhu v Tichém oceánu, zemětřesení jsou zde častá. Zatím poslední o síle 7,1 stupně postihlo ostrovy počátkem září. Téměř 400tisícový Christchurch zasáhlo mocné zemětřesení i letos v únoru, několik lidí bylo zraněno.

Velká katastrofa zasáhla Christchurch v únoru 2011. Otřesy o síle 6,3 stupně tehdy zabily 183 lidí a srovnaly se zemí velkou část města včetně katedrály. Následky jsou ve městě patrné dodnes.

Nový Zéland zasáhly další otřesy. Zemětřesení poškodilo silnice, na budovách ve městě Waiau jsou praskliny | Foto: ČTK/AP

Zemětřesení na Novém Zélandu | Foto: ČTK

ČTK, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme